image
Sursa foto: 123rf.com

Zeci de troleibuze și microbuze din Chișinău și Bălți ar urma să fie înlocuite cu transport public ecologic

Pe străzile municipiilor Chișinău și Bălți ar putea circula transport public ecologic, în urma implementării Programului pentru Transport Public Curat.

Proiectul prevede două etape. Prima etapă (pilot) este prevăzută pentru mun. Chișinău și Bălți, cu un buget de circa 19,1 milioane USD. Etapa pilot prevede înlocuirea a 77 de unități de transport vechi (62 de troleibuze și 15 microbuze).

Pentru etapa a doua se examinează derularea a două scenarii. În primul scenariu se analizează oferirea a 735 de vehicule urbane și suburane noi, cu o valoare de circa 150 milioane US, iar în scenariul doi sunt studiate posibilitățile de oferire a circa 2500 vehicule urbane, suburban și inter-urbane, cu un cost investițional de aproximativ 500 milioane USD.

Proiectul este axat pe susținerea implementării serviciilor moderne conexe transportului public, prin utilizarea combustibililor curați (gaz natural comprimat și gaz petrolier lichefiat) și a energiei generate de resurse regenerabile. Astfel, vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului în centrele urbane din țara noastră.

„Emisiile de la transport au cel mare impact asupra calității aerului în orașele mari, iar parcul transportului public din Republica Moldova este învechit, poluant și neprofitabil. Vârsta medie a mijloacelor de transport în capitală este de circa 15-20 de ani, 2/3 din mijloacele de transport vechi sunt de tip diesel – ceea ce în țările Uniunii Europene deja este interzis și scoase din uz”, a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dorin Andros.

Menționăm că Programul pentru Transport Public Curat va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și Ministerul Economiei şi Infrastructurii, cu susținerea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Activitatea este finanțată în cadrul programului Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment). Sub conducerea generală a Comisiei Europene, partenerii de implementare sunt OCDE, CEE ONU, Programul ONU pentru Mediu (UN Environment), Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Banca Mondială.

Noutăţile partenerilor

comentarii: