Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Eurodeputatul român Dragoș Tudorache consideră…

Eurodeputatul român Dragoș Tudorache consideră că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuie să demisioneze imediat din funcție

Eurodeputatul român Dragoș Tudorache susține că șeful diplomației europene, Josep Borrell, trebuie să demisioneze imediat din funcție, după ce oficialul european a mers în vizită în Federația Rusă, în ciuda acțiunilor autorităților asupra manifestanților care au ieșit în stradă, în ulimele zile, să protesteze împotriva regimului și condamnarea la închisoare a opozantului Alexei Navalny.

Uniunea Europeană nu are în acest moment un reprezentant în ceea ce privește afacerile externe. Nu găsesc altă explicație pentru rușinea pe care o trăim ca cetățeni ai Europei. Știm cu toții că există un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care ocupă și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Dar dacă am fi avut un ministru de Externe al Uniunii Europene care înțelege exigențele propriei misiuni, nu cred că el s-ar fi dus la Moscova ca să asiste pasiv la expulzarea a trei diplomați europeni de către oficialii ruși, după ce i-au acuzat că ar fi participat la manifestațiile declanșate de arestarea lui Alexei Navalny”, susține Tudorache.

Eurodeputatul susține că Josep Borrell nu are altă alternativă decât să demisioneze imediat din funcția pe care o ocupă, „deoarece nu reușește să se ridice la nivelul necesar îndatoririlor pe care aceasta le cere”.

„În consecință, consider că Josep Borrell nu are altă alternativă decât să demisioneze imediat din funcția pe care o ocupă, deoarece nu reușește să se ridice la nivelul necesar îndatoririlor pe care aceasta le cere. Insulta Rusiei la adresa UE este inacceptabilă și, ce e mai grav, această insultă a fost posibilă din cauza acțiunilor lui Josep Borrell, care s-a pus în această situație împotriva voinței Parlamentului European, într-o vizită nesancționată politic, oferindu-i regimului Putin o ocazie nesperată de a ne umili. E inacceptabil ca diplomatul-șef al UE să pună Uniunea într-o astfel de situație. Va avea ocazia să dea explicații în fața Parlamentului European, care l-a convocat deja, dar cred că este o chestiune de onoare să demisioneze înainte de a ajunge la disculpări publice. Umilința pe care a suferit-o Uniunea Europeană astăzi va rămâne, însă, și după ce acesta va demisiona„, a menționat Tudorache.

Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borell a efectuat o vizită la Moscova, vineri, și a stat alături de omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce acesta a numit Uniunea Europeană un „partener neserios” și i-a acuzat pe liderii europeni că mint în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalny, potrivit Politico.

Vizita a fost efectuată ân timp ce majoritatea țărilor europene au condamnat acțiunile Rusiei în ce privește protestele și condamnarea lui Navalny și au cerut eliberarea imediată a acestuia. 

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, perioada de probațiune, potrivit căreia politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.