Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum reprezentanți ai puterii din…

Cum reprezentanți ai puterii din lumea întreagă au demisionat din cauza coronavirusului

Aproape zilnic apar știri despre oficiali din întreaga lume care-și anunță demisia, deoarece n-au reușit să gestioneze în mod eficient lupta cu coronavirusul – fie că este vorba de nereușite în economie, în sistemul de sănătate sau fie că și-au încălcat propriile interdicții. Vласть relatează despre mai mulți funcționari care și-au recunoscut înfrângerea din proprie inițiativă sau fiind constrânși de protestele cetățenilor.

Scandalul din Mongolia

În Mongolia, pe 19 ianuarie, pe rețelele de socializare a fost postat un video în care o femeie și un copil, născut în urmă cu câteva ore, sunt transferați de la maternitate la spitalul de boli infecțioase, fără îmbrăcăminte caldă, încălțăminte și echipament de protecție. Autoritățile au decis să transfere femeia aflată în travaliu într-o altă unitate medicală din cauza coronavirusului detectat la ea. Pe 20 ianuarie, oficiali de la Centrul Național de Cercetare a Bolilor Infecțioase din Mongolia și de la Maternitatea Urgoo i-au cerut scuze oficiale mamei, nou-născutului și familiei lor. 

Dar, în aceeași zi, cetățenii s-au adunat la un protest în piața centrală din Ulan Bator, cerând demisia viceprim-ministrului, președintelui Comisiei Extraordinare de Stat și a ministrului Sănătății, precum și aducerea în fața justiției a oficialilor vinovați. Deja pe 21 ianuarie, premierul Mongoliei Ukhnaagiin Khurelsukh și-a anunțat demisia. Cu o zi înainte a demisionat Yangugiyn Sodbaatar, viceprim-ministru, șeful Comisiei Extraordinare de Stat pentru combaterea coronavirusului și Togtmol Munkhsaikhan, ministrul Sănătății.

Ukhnaagiin Khurelsukh, deja fostul prim-ministru al Mongoliei, foto montsame.mn

„Doi membri ai cabinetului și-au depus demisia din cauza greșelilor depistate. Sunt militar. Dacă luptăm și nu câștigăm împreună lupta, atunci rămânem pe câmpul de luptă. Când s-a format acest cabinet, ne-am propus să lucrăm în echipă. Din păcate, nu s-a reușit. Oamenii sunt nemulțumiți de acest lucru. E corect că tinerii au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de guvern. Statul trebuie să fie atotvăzător și atotputernic. Oamenii și-au spus cuvântul în privința guvernului și i-au cerut dreptate și responsabilitate prim-ministrului. În calitate de prim-ministru, accept acest lucru. Împreună trebuie să ne asumăm responsabilitatea. E o chestiune de etică”, a declarat Khurelsukh în discursul său.

Odihnă cu demisie

Alte cazuri de demisii sunt asociate cu plecarea oficialilor în concediu sau cu participarea la petreceri, în ciuda interdicțiilor pe care ei înșiși le-au impus.

La început de ianuarie, șeful Agenției Suedeze de Protecție Civilă a demisionat, după ce a fost dur criticat pentru vacanța de Crăciun pe Insulele Canare. Dan Eliasson s-a aflat pe insulele spaniole, vizitându-și fiica, în ciuda recomandării Agenției împotriva vizitelor în străinătate. Deși a fost încălcată o recomandare, nu o lege, călătoria lui Eliasson a provocat furie și indignare în Suedia, deoarece Agenția sa a trimis la începutul aceleiași luni mesaje cetățenilor suedezi, îndemnându-i să nu plece în străinătate. 

Tot la început de ianuarie, opt oficiali canadieni și-au depus demisia sau au fost retrogradați în urma călătoriilor în străinătate în timpul sărbătorilor de Crăciun, în ciuda apelurilor guvernului de a evita călătoriile neesențiale în timpul pandemiei.

În august 2020, Phil Hogan, comisarul european pentru comerț, a demisionat la o săptămână după ce a încălcat restricțiile impuse, participând la o cină a unei companii de golf, organizată într-un hotel din vestul Irlandei, cu vreo 80 de oaspeți. Totul s-a întâmplat a doua zi după ce guvernul irlandez a impus noi restricții pentru a combate creșterea dramatică a cazurilor. În afară de Hogan, la eveniment a participat Dara Kalliri, ministra Agriculturii și Jerry Buttimer, vicepreședinte al Camerei Superioare a Irlandei. Ambii au demisionat, Kalliri la doar cinci săptămâni după preluarea mandatului.

Phil Hogan, fostul comisar UE foto AP

David Clark, ministrul Sănătății din Noua Zeelandă, țara care a demonstrat unul dintre cele mai de succes exemple în combaterea virusului, a demisionat vara. Înainte de demisie, Clark a încălcat repetat regulile de autoizolare: în aprilie a fost retrogradat, după ce și-a dus familia pe o plajă, în primul weekend după anunțarea carantinei. Mai târziu, a fost văzut plimbându-se cu bicicleta în timpul lockdown-lui care, totuși, nu a fost criticată la fel de dur ca excursia pe plajă.

Și alte motive

Ministrul Sănătății enclavei spaniole Seuta a demisionat pe 26 ianuarie, aderând la o listă tot mai extinsă de politicieni spanioli și oficiali din domeniul sănătății, scoși din funcție pentru că s-au vaccinat neautorizat împotriva COVID-19. Până în prezent, în Spania au fost vaccinați doar rezidenții și angajații caselor de bătrâni, dar și lucrătorii din domeniul sănătății. 

În ciuda nemulțumirii generale, nu toți politicienii pleacă de bună voie, invocând dorința de a arăta publicului larg că vaccinul este inofensiv.

Și Lukasz Szumowski, ministrul Sănătății din Polonia, cardiolog, care era o figură de frunte în lupta guvernului împotriva COVID-19, și-a anunțat demisia, în vara 2020, în cadrul unei conferințe de presă de la Varșovia. Motivul demiterii a apărut în urma unor achiziții dubioase de echipamente medicale. Szumowski s-a confruntat și cu alte acuzații, legate de fratele său, firma căruia a primit subvenții guvernamentale în timpul crizei.

Fostul ministeru al Sănătății al Poloniei, Lukasz Szumowski, foto ЕРА

La sfârșit de august 2020 și-a anunțat demisia și Shinzo Abe, prim-ministru al Japoniei, aflat în acest post o perioadă îndelungată. Unul dintre motivele plecării a fost critica modului în care a gestionat contracararea coronavirusului, precum și scandalurile printre membrii partidului. Sprijinul alegătorilor a scăzut la unul dintre cei mai mici indicatori de la venirea sa la putere în decembrie 2012. De la începutul pandemiei, guvernul Abe a fost criticat pentru că a fost prea nepăsător în ceea ce privește acțiunile și luarea deciziilor.

Astfel, prima mare greșeală a Japoniei s-a produs la începutul lunii februarie, atunci când nava de croazieră Diamond Princess a fost pusă în carantină în Yokohama, dar cel puțin la 23 de pasageri li s-a permis să coboare și să plece acasă, fără nicio verificare, iar aproximativ 90 de funcționari publici s-au întors chiar în propriile birouri, după vizitarea navei. Sondajele de opinie arată că cel puțin jumătate dintre japonezi nu aprobă acțiunile guvernului în situația de criză și consideră că declarația lui Abe privind introducerea stării de urgență a fost întârziată.

Sursa: Vlast