CSM susține prelungirea perioadei de implementare a Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție până în 2022

Marcela Meglei
06/02/2021

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avizat pozitiv proiectul Legislativului prin care termenul de implementare a Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție este prelungit cu doi ani.

În hotărârea CSM se menționează că modificările propuse pot fi grupate generic în următoarele categorii:

  1. prelungirea termenului de implementare a Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție 2017-2020 până în anul 2022;
  2. introducerea unor acțiuni noi, dar care se integrează armonios în construcția structurală a Planului de acțiuni al Strategiei, precum şi vin să completeze acțiunile deja prescrise pentru a face mai eficientă şi completă atingerea scopurilor propuse prin acest document strategic;
  3. modificări care presupun „divizarea” („dezagregarea”) indicatorilor deja existenți, întru asigurarea eficientizării procesului de monitorizare, raportare și evaluare a progreselor înregistrate de către autoritățile implementatoare;
  4. prelungirea termenelor de implementare a acțiunilor în sensul redării unor noi valențe acestor acțiuni;
  5. modificarea/completarea instituțiilor responsabile de implementare, în unele cazuri, s-a constatat că Planul de acțiuni în mod nejustificat pune în sarcina unor instituții acțiuni care nu ţin de competența lor, fapt ce influențează negativ progresul de implementare. Alteori, ordinea enumerării instituțiilor responsabile de implementare este una care nu corespunde competențelor instituționale.

Plenul CSM subliniază că asigurarea continuității realizărilor obținute în perioada precedentă pe segmentul integritate și anticorupție constituie o prioritate instituțională ce va genera eradicarea fenomenului corupției din sistemul justiției. „Plenul CSM relevă că prin implementarea practică şi valorificarea componentelor documentelor de planificare strategică generează consolidarea unui sector al justiției echitabil, calitativ, cu zero toleranță față de corupție, pentru o dezvoltare durabilă a ţării şi responsabilitate sporită față de justițiabili. Totodată, un alt obiectiv scontat în activitatea entității, îl constituie edificarea unui sector al justiţiei accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist şi responsabil faţă de societate, care să contribuie la sporirea încrederii societății în actul de justiţie.”

Marcela Meglei
06/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii