image
Sursa foto: Getty Images

Ei sunt cei mai bogaţi patroni din fotbalul mondial. Cum arată TOP 10: cel mai ”slab” cotat are o avere de 7 miliarde!

Fotbalul la nivel de top s-a transpus de-a lungul timpului de la doar un sport la un business de miliarde. Astfel, proprietarii cluburilor importante au devenit unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Cu venituri provenite din diverse alte afaceri, cumpărarea unui club a ajuns să fie doar o distracţie pentru cele mai înstărite persoane ale globului. În lista de mai jos vor fi enumeraţi cei mai bogaţi oameni din fotbal, începând cu cel mai ”sărac” dintre ei.

10. Robert Kraft ( New England Revolution)- 6.9 miliarde $

Pe ultimul loc al acestui top este Robert Kraft, proprietarul francizei New England Revolution. Miliardarul american are 79 de ani şi este CEO-ul Kraft Group. Acesta are diverse investiţii în portofoliu în mai multe domenii precum cel imobiliar şi de divertisment. Pasiunea principală a acestuia , însă, este sportul. Pe lângă formaţia din MLS, Kraft deţine şi echipa de fotbal american New England Patriots. Cu 6 inele Superbowl câştigate, dar niciun MLS Cup, miliardarul mai are nevoie de muncă pentru a replica succesul din fotbalul american şi în fotbalul nostru.

9. Nasser Al-Khelaifi (PSG)- 8 miliarde $

Nasser Al-Khelaifi este un om de afaceri din Qatar. Acesta este conducătorul Qatar Sport Investments, compania ce o deţine pe PSG şi un fost jucător de tenis şi absolvent al Facultăţii de economie din cadru Universităţii Qatarului. Acesta este preşedintele Federaţiei de Tenis din Qatar, din anul 2008 şi este şi directorul beIN Media Group. După achiziţionarea echipei pariziene de către compania sa, acesta a fost ales ca patron. Al-Khelaifi a supervizat cea mai de succes perioadă din istoria clubului şi a făcut posibile transferuri precum cele ale lui Zlatan Ibrahimovic, Mbappe şi Neymar. Însă, în ciuda investiţiei majore făcute de acesta, formaţia de pe Parc des Princes încă este în aşteptatea primului triumf în Liga Campionilor.

8. Zhang Jindong (Inter)- 8,1 miliarde $

Următroul nume de pe listă este Zhang Jindong, proprietar al Inter Milano, dar şi Jiangsu FC (fosta Jiangsu Suning), echipa antrenată de Cosmin Olăroiu. Jindong este acţionar principal la Inter după achiziţionarea unei majorităţi de acţiuni, în 2016. Compania unde este al doilea cel mai mare acţionar, Suning Appliance Group. a avut în acel an o cirfă de afaceri de aporape 150 de miliarde $. Omul de afaceri chinez a studiat la universitate din Nanjing. Sub conducerea lui Jindong şi Olaroiu, Jiangsu FC a reuşit să câştige sezonul trecut primul titlu din istoria clubului. Inter, în schimb, nu a reşit să câştige vreun trofeu de la venirea noului finanţator. Dar investiţia serioasă pe care a făcut-o în club în ultimii 4 ani şi jumătate arată intenţia afaceristului de a îi readuce pe ”nerazzuri” în elita Europei.

7. Stan Kroenke (Arsenal)- 8,3 miliarde $

Miliardarul Stan Kroenke a cumpărat pentru prima oară doar 9,9% din acţiunile Arsenalului. Era prima investiţie în afară ţării natale pentru acesta, dar acum este aproape de a deţine 100% din clubul londonez. Compania acestuia, Kroenke Sports and Entertainment, deţine şi franciza din MLS, Colorado Rapids, dar şi formaţii în diverse alte sporturi- Los Angeles Rams în NFL, Denver Nuggets în NBA şi Colorado Avalanche în NHL. Americanul de 73 de ani a ajuns în Londra la finalul unei dintre cele mai de succes perioade din istoria clubului, după sezonul invincibililor din 2003 şi unica finală de Liga Campionilor din istoria clubului, în 2006. Însă, de la venirea acestuia clubul a fost într-un declin constant, iaar acesta va trebui să investească dacă doreşte ca Arsenal să devină iar competitvă în Europa.

6. Philip Anschutz (Los Angeles Galaxy)- 10,1 miliarde $

Al treilea şi ultimul american de pe listă, Philip Anschutz s-a născut în decembrie 1939 . Acesta şi-a făcut averea din petrol şi a început să investească în imobiliare, cinematografe, divertisment, muzică în orice oportunitate ce i se părea profitabilă. Acesta a mai deţinut diverse alte echipe din campionatul american şi este unul dintre membrii fondatori MLS.

5. Roman Abramovic (Chelsea)- 12,5 miliarde $

Roman Abramovic este primul caz cunoscut în care un miliardar străin a venit în Anglia şi a transformat o echipă în candidată la tiltu, peste noapte. Multe detalii despre viaţa privată ale rusului sunt necunoscute, însă este cunoscut că acesta este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Patronul lui Chelsea şi-a pierdut dreptul de a intra în Anglia, după expirarea vizei. Guvernul a refuzat să îi prelungească şederea, fără îndeplinirea unor condiţii, pe care acesta, la rândul lui, le-a refuzat. Abramovic şi-a mai putut urmări draga echipă de pe stadion de doar 2 ori în apoape 2 ani- o dată la finala Europa League, disputată în Azerbaijian împotriva lui Arsenal, în 2019 şi o dată în Rusia, în grupele Ligii Campionilor împotriva Krasnodar, la sfârşitul anului trecut. În ultimele luni s-a zvonit că acesta va renunţa la trupa londoneză, după aproape 18 ani de asociere. Dar miliardarul rus şia reafirmat comiterea prin a cheltui peste 200 de milioane de euro pe transferuri în vara trecută.

4. Dietmar Hopp (Hoffenheim)- 13 miliarde $

Dietmar Hopp e un miliardar neamţ ce a avut succes în domeniul tehnologic. Acesta este al 8-lea cel mai bogat om din Germania, datorită companiei sale de software, SAP. Acesta a copilărit în Hoffenheim, un sat aflat în sudvestul Germaniei. După strângerea averii sale, acesta a revenit acasă şi a cumpărat echipa locală. Hopp a investit încontinuu, reuşind să aducă echipa în Bundesliga în 2008. de atunci, formaţia sa a reuşit mai multe prezenţe în competiţiile europene şi dezvoltarea unuia dintre cei mai promiţători antrenori din lume- Julian Nagelsmann.

3. Andrea Agnelli şi familia sa (Juventus)- 19.1 miliarde $

Familia Agnelli, proprietara Juventusului, valoreaza aporape 20 de miliarde $. Conducătorul acesteia, Andrea, este patronul ”bătrânei doamne”. Italianul s-a născut în 1975 şi a urmat studii la Universitatea Bocconi din Milano şi la Oxford. Acesta este preşedintele clubului din 2010, pozţie pe care a ocupat-o şi tatăl său între 1955-1962. Printre diversele alte companii din portofoliul familiei se află şi producătorul de maşini FIat.

2. Dietrich Mateschitz (RB Salzburg, RB Leipzig, New York Redbulls)- 27 miliarde $

Al doilea cel mai bogat om din lumea fotbalului este austriacul Dietrich Mateschitz. Acesta a urmat studii de Marketing la Universitatea de economie şi buisness din Vienna, reuşind să absolvească de abia la 28 de ani. Într-o călătorie în Thailanda, Mateschitz se simţea obosit din cauza drumului. Atunci, un local i-a oferit o băutură ce l-ar fi ajutat să îşi revină. Austriacul ar fi fost atât de impresionat încât a găsit localnicul ce a produs-o şi, împreună cu acesta, a început comopania Red Bull. Succesul acesteia i-a dat lui Dietrich Mateschitz oportunitatea de a investi în ce doreşte, iar acesta a fost printre primii vizonari din fotbal ce cumpără echipe pe tot globul. În palmaresul Red Bull se află formaţii din Germania, Austria, Statele Unite, Brazilia şi Ghana.

1. Sheikh Mansour (Manchester City)- 30 miliarde $

În final, cel mai bogat proprietar din fotbalul mondial este Sheikh Mansour. Vice premierul Emiratelor Unite Arabe valorează aproximativ 30 miliarde $. De la venirea sa pe Etihad, City a devenit o forţă în fotbalul englez şi mondial. De la a se bate la retrogradrae, ”cetăţenii” au ajuns să dispute meciuri eliminatorii în Liga Campionilor şi să atragă antrenori de renume, precum Pep Guardiola. Pe plan intern, City a reuşit să distrugă recorduri şi să îşi atingă toate obiectivele. Tot ce a mai rămas pentru formaţia din Manchester este, precum la PSG, câştigarea Ligii Campionilor. Pe lângă formaţia engleză, City Football Group mai deţine şi New York City FC, Melbourne City, Mumbai City şi Montevideo City, având echipe pe 5 continente diferite.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: