image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„A fost un moft al lui Plahotniuc; Mi se rupeau mâinile la spate”; Ciocoi, dezvăluiri despre fostul regim // VIDEO

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a dezvăluit condițiile în care a fost rechemat în 2017 din funcția de ambasador în SUA. „A fost un moft al lui Plahotniuc. Nu le-au plăcut niciodată cei care nu făceau ce e bine pentru gașcă”, afimă Ciocoi.

Aureliu Ciocoi a fost ambasador în SUA timp de câteva luni, în perioada august 2017 - noiembrie 2017. Rechemarea sa a fost prezentată atunci publicului larg drept demisie din motive personale. În realitate însă, afirmă Ciocoi la trei ani distanță, a fost rechemat pentru că fostul șef PD, Vladimir Plahotniuc, era convins că Ciocoi „face jocul împotriva lui”.

„A fost un moft de-al fostului șef al PD. I s-au adus la cunoștință informații false, absolut eronate, tendențioase, și dânsul a ajuns la concluzia că eu aș face jocul împotriva lui personal. Prin interpuși, că n-a catadicsit să pună mâna pe telefon să-mi spună mie personal ce se întâmplă, mi se rupeau mâinile la spate ca să depun cerere din motive de sănătate, ca să aibă acoperire în fața Washingtonului că vezi, Doamne, Ciocoi e bolnav și a decis singur să revină acasă. Și am zis nu. Înțelegeam că nu am nicio șansă să lupt cu sistemul din acea perioadă. Dar singurul lucru pe care l-am putut accepta a fost să scriu cerere din motive personale. Pot doar să spun că la Washington reacția a fost furibundă, pentru că nimeni n-a înțeles ce-a fost asta”, a declarat Ciocoi, la N4.

Revenind de la Washington, Aureliu Ciocoi ar fi fost forțat să stea închis în apartament timp de o lună.

„Mi s-a spus foarte clar: nu ieși, nu vorbești cu nimeni, nu te întâlnești cu nimeni. S-au temut să nu încep să vorbesc. Am fost practic în arest la domiciliu, obligat să stau închis între patru pereți. Și culmea, revenisem singur de la Washington, pentru că soția cu fetița rămăseseră la Washington. Fiica venise în vizită, demult planificase, și evident că nu era să-i stric vacanța pentru că așa vrea Plahotniuc”, a mai povestit Ciocoi.

Ulterior, la 28 decembrie 2017, Aureliu Ciocoi a revenit la MAEIE, pe post de ambasador cu misiuni speciale. Așa prevede legislația - cei din diplomație sunt angajați la Ministerul de Externe când revin din misiuni în străinătate. Acolo însă îl aștepta o capcană, spune premierul interimar.

„Ianuarie, februarie, martie - nicio sarcină. Primeam salariu și nu făceam nimic. Ditamai ambasador cu misiuni speciale și nu aveam niciun dosar. Și îl tot trăgeam de mânecă pe ministru, să-mi dea orice. După care îmi dau seama că, în conformitate cu codul muncii, dacă la un moment dat te cheamă șeful și te întreabă ce ai făcut de exemplu în ultimele trei luni, răspunsul meu evident ar fi fost - nimic. Ei, ăsta e motiv de demitere pe articol și atunci nu te mai angajează nicăieri. Capcană-capcană! Băieții șmecheri încercau în felul ăsta să mă înlăture definitiv. Și în perioada asta, când mă gândeam ce să fac, dau peste un vechi coleg, consilier prezidențial atunci, și îmi zice: uite, mai sunt funcții vacante la președinție. Te interesează? Și când stai cu un picior în stradă, ce zici? Sigur. Cel puțin e o poziție stabilă. Și așa am ajuns în administrația prezidențială”, a povestit Aureliu Ciocoi în context și cum a ajuns să lucreze cu Igor Dodon.

Întrebat de ce PD ar fi urmărit să-l înlăture din sistem odată ce oricum cedase fără scandal funcția, Ciocoi a spus:

„Nu le-au plăcut niciodată cei care aveau curajul să le spună lucruri în față și să nu facă ceea ce e bine pentru gașcă, dar pentru țară.”

Aureliu Ciocoi spune în premieră de ce a fost Ambasador al Moldovei în SUA doar pentru trei luni – a fost decizia lui Plahotniuc, i s-a mai cerut să stea doar în casă și să nu se vadă cu nimeni, i s-a solicitat să declare public că-i bolnav. Posted by Gheorghe Gonța on Thursday, 4 February 2021

Noutăţile partenerilor

comentarii: