image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Spitalul din Edineț, obligat să restituie unui pacient 9700 de lei, bani pe care i-a cheltuit când se trata de Covid-19

Spitalul Raional Edineț va restitui unui pacient 9700 de lei, bani pe care acesta i-a cheltuit pentru medicamente când se trata de Covid-19, fiind internat. Asta după ce pacientul a depus o petiție la Compania Națională de Asigurări în Medicină.

„Reprezentanții CNAM au constatat că SR Edineț nu a asigurat existența în stoc a medicamentelor necesare prestării serviciilor medicale prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Acest fapt contravine Normelor metodologice de aplicare a Programului unic și contractului de acordare a asistenței medicale semnat între CNAM și spital”, se spune într-o declarație a instituției.

Drept urmare, spitalul de la Edineț a fost obligat să restituie persoanei cheltuielile (9702,1 lei) suportate de aceasta în perioada aflării sale în spital - din 15 octombrie până pe 10 noiembrie 2020.

CNAM a mai solicitat conducătorului SR Edineț onorarea obligațiilor contractuale, îmbunătățirea sistemului de control intern și neadmiterea în viitor a unor cazuri similare.

De menționat că orice persoană care a fost nevoită, pe durata aflării sale în spital, să procure din surse proprii medicamente prescrise de medicul curant are dreptul să se adreseze conducerii instituţiei medico-sanitare pentru a-i fi restituite sumele achitate nejustificat. Pentru aceasta, persoana urmează să prezinte documentele ce confirmă procurarea medicamentelor, iar reprezentanţii instituţiei vor examina cererea pacientului, conform prevederilor legale.

În caz de refuz al instituţiilor spitaliceşti de a restitui banii, persoanele pot depune o cerere similară şi către CNAM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: