Actualitate

Igor Grosu: Cineva din fruntea PSRM a intervenit să rezolve problema diplomatului rus, care a nu a declarat banii la ieşirea din R. Moldova

O persoană din conducerea Partidului Socialiştilor a încercat să rezolve problema diplomatului rus care a vrut să iasă din R. Moldova, prin Aeroportul Internaţional Chişinău, cu 62 de mii de dolari, fără să-i declare la Serviciul Vamal. Dezvăluirea a fost făcută ieri seara de către preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Grosu, în platoul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Grosu a subliniat că el este membru al Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare şi ordine public şi cunoaşte despre respectivul incident „mai mult decât s-a vehiculat în presă”.

„Vama şi Poliţia de Frontieră şi-au făcut treaba – au aplicat legea. Dar au fost nişte încercări, n-am să-i dau nume, cineva din anturajul socialiştilor a încercat să intervină şi să rezolve problema. (…) Este vorba de cineva din fruntea partidului. A încercat să rezolve problema, dar partea bună este că cei din instituţiile statului le-a spus – noi ne facem meseria, ceea ce este foarte bine”, a menţionat deputatul.

De asemenea, Grosu a sublinat că „indiferent ce statut ai avea, trebuie să respecţi nişte reguli ale ţării gazde”.

„Legislaţia spune foarte clar că dacă este o sumă mai mare… şi vrei să o scoţi din ţară, prezinţi nişte acte care dovedesc sursa de venit. Bănuiesc că este vorba de un cuplu, nu este nimic ieşit din comun”, a mai spus deputatul.

Liderul PAS a afirmat că anterior diplomatul cu pricina a vizitat sediul partidului său împreună cu ambasadorul rus la Chişinău.

Amintim că un diplomat rus din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse în R. Moldova a fost oprit duminică, 31 ianuarie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, deoarece a încercat plecede din R. Moldova cu 62 de mii de dolari, fără să-i declare autorităţilor vamale.

Ulterior, presa a dezvăluit că este vorba de diplomatul Ambramov Kirill, absolvent al Institutului de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (MGIMO). El deţine funcţia de ataşat în cadrul misiunii diplomatice ruse la Chişinău.

În Republica Moldova, s-a remarcat ca un diplomat activ şi ţinea discursuri patriotice la mese rotunde şi ceremonii organizate de Centrul rus de cultură şi ştiinţă de la Chişinău.

Diplomatul avea legături strânse cu Fondul "Ruskii Mir" în Republica Moldova, iar la unele întruniri participa alături de oficiali basarabeni care împărtăşesc convingerile diplomatului rus, în special oameni afiliaţi Partidului Socialiştilor.

În 2019, la o conferinţă despre cel de-al Doilea Război Mondial, Abramov Kiril a fost alături de ministrul interimar al Apărării, Victor Gaiciuc.

Potrivit legii, persoanele fizice au dreptul de a scoate din Republica Moldova numerar sau cecuri de călătorie ce nu depăşeşc valoarea 10 mii de euro de persoană, fără a prezenta la vamă documente confirmative. Sumele mai mari, necesită un document care să precizeze provenienţa banilor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *