Prognozele BNM pentru 2021: Inflația medie anuală va fi de 1,8%. Ce se va întâmpla cu prețurile la produsele alimentare și cele petroliere

Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și de cca 4,4% în anul 2022. Declarația a fost făcută de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat primul Raportului asupra inflației, în februarie 2021. Totodată, guvernatorul susține că potrivit datelor, prețurile la produsele petroliere și alinetare vor crește în 2021.

Foto: UNIMEDIA

„Rata inflației anuale măsurată prin indicele prețurilor de consum a înregistrat un trend descendent, de la 2,32% în septembrie până la 0,39% în decembrie 2020. Coborârea ratei inflației sub limita de jos a intervalului de 5 +/-1,5 puncte procentuale este un fenomen temporar cauzat de consecințe economice și mai ales de restricțiile Covid-19. Trendul descendent a fost cauza în special de evoluția prețurilor la produsele alimntare și inflației de bază”, a declarat Armașu.

Potrivit guvernatorului BNM, „inflația de bază va manifesta o tendință ascendentă continuă pe întreg orizontul de prognoză și va manifesta tendințe de stabilizare pe parcursul ultimelor două trimestre de prognoză. Creșterea inflației de bază se va datora creșterii inflației importate și majorării accizelor la începutul anului 2021și 2022. Ritmul anual al prețurilor reglementate va descrește în prima jumătate a anului curent. Începând cu trimestrul trei 2021, va spori până spre finele perioadei de prognoză.”

Piața petrolieră și ipotezele externe

„Indicele dolarului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în timp ce cursul euro a urcat peste 1,22 dolari SUA față de un euro. Moneda euro s-a apreciat semnificativ în urma unor statistici pozitive și a începerii vaccinării în UE.

Piața petrolieră condiționează majorarea prețurilor la petrol la peste 50 de dolari la baril. Prognozele cu privire la creșterea economică a țărilor parteneri comerciali principali ai RM au fost majorate nesemnificativ pentru 2020 și micșorate pentru anul 2021: în zona euro – cu 0,9 p.p. și cu 0,3 p.p. în Federația Rusă.

Ipotezele externe prevăd o majorare a prețurilor la petrol cu 23,4% în 2021. Totodată, prețul la gazul natural se va majora cu cca 14,8%. Cotațiile la produsele alimentare vor înregistra o creștere cu 14,3%”, se arată în raport.

Prețurile la produsele alimentare

Potrivit Raportului, pentru anul 2021, ritmul anual al prețurilor produselor alimentare se va menține la valori contante pentru primele trei trimestre de prognoză, după care va spori în prima jumătate a anului viitor, apoi va înregistra un ritm stabil.

Prețurile la combustibil

Ritmul anual al părețurilor la combustibil va marca o volatilitate sporită; acesta va înregistra o tendință acendentă până în trimiestrul III al anului 2021, ulterior, începând cu anul viitor se va diminua pentru două trimestre consecutive, după careva înregistra un nivel relativ constant”, mai spune guvernatorul BNM.

Rata anuală a inflației pentru 2021

Rata anuală a inflației va avea în continuare o descreștere nesemnificativă în primul trimestru al anului 2021 și, începând cu trimestrul următor, va manifesta o tendință de creștere până la finele orizontului de prognoză. „Probabil că spre sfârșitul anului 2022 ne vom apropia de ținta inflației. Inflația medie anuală va fi de 1,8% în anul curent și de cca 4,4% în anul 2022”, a spus guvernatorul BNM.

„Restricțiile aferente pandemiei Covid-19 implică un șir de incertitudini legate de impactul asupra recuperării economice și producției agricole din anul curent. Continuă să persiste riscurile dezinflaționiste, generate de mai mulți factori, printre care impulsul fiscal insuficient, în cazul demarării accesului la finanțare externe. Se anticipează îmbunătățirea sentimentului consumatorilor și agenților economici, refacerea agriculturii după un an secetos și restabilirea parțială a cererii externe”, a conchis Octavian Armașu.

Urmăriți integral Raportul supra inflației nr. 1, februarie 2021.


Pub