Maia Sandu s-a întâlnit cu secretara generală a Francofoniei și ministra Franței pentru Transformare și Serviciu Public, la Paris. Agenda discuțiilor

Președinta țării, Maia Sandu, aflată între 3 și 4 februarie la Paris, a avut întrevederi cu secretara generală a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, și cu ministra franceză pentru Transformare și Serviciu Public, Amélie de Montchalin.

Foto: Colaj/Maia Sandu

În cadrul întâlnirii cu Louise Mushikiwabo, Maia Sandu a salutat importanța proiectelor francofone pentru tinerii din Republica Moldova și am discutat despre posibile modalități de fortificare a acestor programe prin dotarea instituțiilor de învățământ cu materiale didactice de calitate, inclusiv digitale, și prin formarea profesorilor.

„ Am ținut să menționez că în 987 de școli și licee din țara noastră franceza e studiată ca prima limbă străină și că interesul pentru limba franceză - în special, prin rețelele Alianței Franceze - rămâne unul ridicat.

M-am bucurat, și aici, de multă deschidere, Secretarul General al OIF dându-ne asigurări că va examina posibilitatea de a ne ajuta în reforma învățământului profesional-tehnic, de a se implica în susținerea industriilor creative sau de a susține predarea limbii franceze pentru Trupele de Carabinieri”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

O altă întrevedere scurtă, dar productivă, la Paris, a avut loc cu Amélie de Montchalin, ministra franceză pentru Transformare și Serviciu Public.

„I-am mulțumit pentru dinamizarea relațiilor moldo-franceze din funcția anterioară de Secretar de Stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței și am discutat despre domenii de cooperare de viitor.

În mod special, ne-am referit la posibilitatea de a prelua din practicile și din expertiza franceză în transformarea și modernizarea serviciului public din țara noastră, inclusiv la nivel local, prin digitalizare și transparentizare. Doamna Amélie de Montchalin s-a arătat dispusă să pună la dispoziția funcționarilor publici din Republica Moldova programe de instruire și de profesionalizare, atât pe viu, cât și în format online”, a precizat Sandu.

Amintim că preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat joi sprijinul pentru noua preşedintă pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, aleasă în noiembrie în faţa fostului şef pro-rus al statului, Igor Dodon, îndemnând-o să facă „reforme curajoase” pentru a întări statul de drept în fosta republică sovietică.

Parcursul european „este calea cea mai scurtă către democraţie şi prosperitate”, a afirmat Maia Sandu, exprimându-şi dorinţa de a consolida Acordul de Asociere cu UE încheiat în 2014.


Pub