Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful diplomației UE la o…

Șeful diplomației UE la o întâlnire cu Lavrov, la Moscova, a cerut eliberarea lui Navalny

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, la discuțiile de la Moscova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut eliberarea opozantului rus Alexei Navalny, relatează Novaya Gazeta.

„I-am transmis domnului Lavrov îngrijorarea mea cu privire la aceste fapte și am solicitat eliberarea lui Navalny și o anchetă completă asupra otrăvirii sale (…). Trebuie să recunoaștem că, în ultimii ani, relația noastră a fost marcată de diferențe fundamentale și de lipsa de încredere. Cu toate acestea, Uniunea Europeană este primul partener comercial al Rusiei. Uniunea Europeană este cea mai importantă resursă pentru investiții străine directe (…) Rusia este cel mai mare vecin al nostru ”, a spus Borrell.

Lavrov, înainte de începerea discuțiilor, a vorbit despre „absența normalității” în relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, notează TASS. 

„Aceasta este, desigur, o situație nesănătoasă, care nu aduce beneficii nimănui”, a spus ministrul rus.

Vineri, 5 februarie, pe fondul negocierilor dintre șeful diplomației UE, Josep Borrel, și ministrul rus de externe Sergei Lavrov, Rusia a declarat persona non grata trei diplomați din Polonia, Suedia și Germania, din motiv că au participat la manifestațiile „ilegale” în sprijinul opozantului rus Alexei Navalny.

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare a opozantului rus Alexei Navalny cu una reală în cazul Yves Rocher. Acesta a fost condamnat la 3,5 ani (3 ani și 6 luni) de închisoare, într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut sub arest la domiciliu. Astfel, termenul este de 2 ani și 8 luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, perioada de probațiune, potrivit căreia politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.