„Wind of Change”: imnul trupei The Scorpions împlinește 30 de ani

The Scorpions sărbătoresc 30 de ani de la lansarea single-ului „Wind of Change”. Au trecut deja trei decenii, dar balada care marchează căderea Cortinei de Fier continuă să rămână cel mai cunoscut hit german din lume. Cum au reușit? 

The Scorpions a fost una dintre primele trupe care a cântat în Uniunea Sovietică. În 1988 au susținut 10 concerte în Leningrad (acum Sankt Petersburg) și au cântat la Festivalul de Pace al Muzicii din Moscova – considerat „Woodstock-ul URSS”. La acesta au participat peste 250.000 de persoane și în timpul acestei șederi la Moscova s-a născut balada „Wind of Change”.

„Rușii ne-au întâmpinat cu brațele deschise”, a declarat pentru DW Klaus Meine, liderul scorpionilor. „Au fost multe momente speciale în Leningrad. Toate aceste experiențe și tot ceea la ce am asistat ne-au inspirat pentru „Wind of Change”, care a fost creat cu puțin timp înainte ca zidul de la Berlin să cadă în septembrie 1989”, a declarat liderul trupei.



Deși titlul este legat de căderea Zidului Berlinului și imnul rock este chiar considerat cântecul reunificării germane. Cântecul a prins viață pe malul râului Moscova și Parcul Gorki din capitala Rusiei. „Urmați Moscova până la Parcul Gorki, ascultând vântul schimbării, într-o noapte de vară din august, soldații trec”, cântă Meine.

Citiți aici istoria Zidului Berlinului:

Istoria Zidului care a separat familii

O armă secretă

„Wind of Change” a fost un succes uriaș în întreaga lume, în special în SUA, și rămâne o baladă a puterii prin excelență. Așa cum a spus jurnalistul Philipp Manouvre în documentarul său Forever and a Day: The Scorpions film: „Baladele sunt o armă secretă. Și Scorpionii sunt foarte buni în asta”.

Apărând pe albumul Scorpions din 1990 Crazy World, „Wind of Change” a fost lansat ca single în februarie 1991 și a devenit coloana sonoră a căderii Cortinei de Fier, un imn pentru revoluția pașnică.

Mihail Gorbaciov, președintele Uniunii Sovietice la acea vreme și arhitectul perestroicii, a invitat Scorpionii la Kremlin în 1991. Trupa a câștigat și un premiu pentru pace în Polonia. „Am câștigat o mulțime de premii în toți acei ani, dar acesta este special”, spunea Meine la acea vreme.

Fostul președinte rus, Gorbaciov, se întâlnește cu membrul trupei The Scorpions, Klaus Meine, în 2019

Scris de CIA?

Chiar și după trei decenii, „Wind of Change” nu a devenit mai puțin popular. Până în 2015, piesa a fost vândută în peste 15 milioane de exemplare. Jurnalistul din New York, Patrick Redden Keefe, a spus odată că aceasta a fost la fel de remarcabilă ca „Bohemian Rhapsody” a trupei Queen sau ca cele mai mari hituri ale lui Britney Spears.

Impactul său asupra culturii populare a fost atât de mare încât au apărut conspirații despre imn, precum că ar fi scris de CIA pentru a precipita căderea comunismului. Ca răspuns, jurnalistul american a produs o serie de podcasturi din opt părți intitulată Wind of Change în 2020, investigând afirmațiile că piesa nu a fost o creație a Scorpionilor, ci făcea parte dintr-un complot elaborat pentru o schimbare de regim.

Videoclipul oficial, publicat pe YouTube în 2009, a fost vizionat de peste 800 de milioane de ori. „Wind of Change” este, în continuare, cea mai de succes melodie la nivel global a unei trupe germane.

Sursa: DW.COM

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.