Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Autoritățile capitalei a discutat cu primarii din suburbii prioritățile de finanțare a proiectelor de investiții 2021, cu susținere bugetară municipală

   2217

APL Chișinău a convocat astăzi primarii din suburbii, într-o ședință desfășurată online referitor la proiectele realizate în anul 2020 și prioritățile pentru anul curent.

Similar cu modalitatea de aprobare a bugetului pentru capitală și în cazul localităților suburbane, APL Chișinău pledează pe o analiză detaliată a necesităților pentru fiecare localitate, cu implicarea nemijlocită a locuitorilor din orașe, comune și sate.

Majoritatea primarilor au abordat în ședință problema insuficienței sau chiar a lipsei transportului public, în contextul obiectivului privind îmbunătățirea serviciului de transport public în localități, precum și spre capitală.

Amintim că în anul 2020, Primăria Chișinău a alocat din bugetul municipal cca 100 de milioane de lei pentru cele 18 primării suburbane, o sumă record până acum. Sursele municipale au fost alocate după principiul de 70% contribuția Primăriei Chișinău și 30% contribuția primăriilor localităților.

Proiectele pentru care au fost făcute investiții în anul 2020 se referă la:

- Renovarea instituțiilor educaționale, școli/grădinițe;

- Reabilitarea drumurilor de acces;

- Proiectele de asigurare cu apă/canalizare și a rețelelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Totodată, pe parcursul anului trecut, municipalitatea s-a implicat nemijlocit, împreună cu S.A. „Moldovagaz", pentru conectarea la rețeaua de gaze naturale a 622 de gospodării din orașul Sângera. Mai mult, în conlucrare cu Î.C.S „Premier Energy" SRL, s-a reușit conectarea la energia electrică a gospodăriilor din partea nouă a satului Dobrogea, care așteptau lumina electrică de 8 ani.