Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

05 Feb. 2021 / 17:04

BNM anunţă că inflaţia va creşte, iar preţurile la alimente şi combustibil se vor majora

Inflaţia de bază va creşte cu aproape 1,8% în acest an şi cu până la 4,4 procente în 2022 şi prin urmare, preţurile la alimente şi combustibil se vor majora. Declaraţia a fost făcută de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu. Potrivit oficialului, creşterea inflaţiei de bază se va datora majorării inflaţiei importate şi a accizelor, relatează Mesager.

Şeful Băncii Centrale a declarat că, în primele trimestre ale acestui an, preţurile la produse se vor menţine, după care vor înregistra o creştere la începutul anului viitor.

„Ritmul anual redus al creşterii preţurilor la produsele alimentare în anul 2021 se va datora cererii agregate interne dezinflaţioniste şi efectului bazei anuale înalte. Creşterea ulterioară va fi influenţată de efectul produselor cu un caracter puternic sezonier, dar şi efectul întârziat al secetei din anul 2020. Ritmul anual la preţul combustibilului va marca o valotilitate sporită. Acesta va înregistra o tendinţă ascendentă până în tremestrul trei 2021, ulterior începând cu anul viitor se va diminua pentru două trimestre", a specificat guvernatorul BNM. 

Comentarii