18:09:29 24.04.2024
Stiri

Au REGIZAT americanii ajungerile pe Lună? Ce apare în IMAGINILE vechi a fost decriptat abia acum

Actualitate 05.02.2021 07:01 Vizualizări2357 Autor: Ziarul National
Au REGIZAT americanii ajungerile pe Lună? Ce apare în IMAGINILE vechi a fost decriptat abia acum


Un test al unui nou instrument puternic de imagistică spațială a oferit o nouă imagine extrem de detaliată și spectaculoasă cu locul de aterizare al misiunii Apollo 15.

Prin trimiterea unui semnal radar puternic pe suprafața lunară, noul instrument a reușit să obțină o rezoluție spectaculoasă, arătând obiecte cu dimensiuni de până la 5 metri.

Concepută pentru Telescopul Green Bank din Virginia de Vest de către Raytheon Intelligence & Space, această tehnologie deschide calea pentru un viitor cu imagini mai puternice obținute radar, astfel permițând oamenilor de știință să studieze obiecte aflate chiar și pe Neptun.

Totuși, imagistica prin radar nu este un concept nou. Acesta este un instrument extraordinar de folositor pentru dezvăluirea structuri fine de la suprafață și, la lungimi de undă mai mari, chiar sondarea la peste 10 metri sub suprafață pentru a observa variații ale densității regolitului. Pe de altă parte, această tehnologie ne poate ajuta să găsim ruine îngropate aici pe Terra, scrie descopera.ro.

Însă Observatorul Green Bank, Observatorul Național de Radioastronomie și Raytheon Intelligence & Space încearcă să forțele limitele acestei tehnologii.

În cadrul unui test desfășurat în noiembrie 2020, noul transmițător a trimis un semnal radar către Lună, vizând în mod specific locul de aterizare al misiunii Apollo 15, aflat la sute de mii de kilometri distanță.

Atunci când a revenit pe Pământ, acest semnal a fost colectat de Very Long Baseline Array. Acesta este un sistem de radiotelescoape din SUA care sunt combinate pentru a crea „o antenă parabolică de colectare” de dimensiuni continentale. Astfel, au rezultat imaginile de mai sus.

Însă, oamenii de știință nu se opresc aici. Acum că au demonstrat cu succes conceptul, cercetătorii vor lucra la un transmițător și mai puternic: un sistem radar de 500 de kilowați, de mare putere, care le va permite să obțină imagini incredibil de detaliate, potrivit Science Alert.

Un astfel de instrument ar fi util pentru tot felul de studii științifice. Sistemul ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine obiectele, atât naturale cât și antropice, din spațiul apropiat de Terra, ceea ce la rândul său ar putea ajuta la apărarea planetei împotriva obiectelor potențial periculoase.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md