02:36:09 20.04.2024
Stiri

Dodon a pomenit, în PREMIERĂ, despre o LEGE care să le INTERZICĂ moldovenilor din DIASPORĂ să voteze: „Dar dacă peste patru ani o să voteze un MILION în diasporă și 500 de mii aici, acasă? Puteam să devin și eu diasporă, dar am ales să lupt”

Actualitate 05.02.2021 12:20 Vizualizări6172 Autor: Ziarul National
Dodon a pomenit, în PREMIERĂ, despre o LEGE care să le INTERZICĂ moldovenilor din DIASPORĂ să voteze: „Dar dacă peste patru ani o să voteze un MILION în diasporă și 500 de mii aici, acasă? Puteam să devin și eu diasporă, dar am ales să lupt”


Tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova ar fi revoltați de faptul că moldovenii din diasporă, fiind departe de casă, ar decide soarta republicii. Unii chiar ar propune adoptarea unei legi care să le interzică moldovenilor din diaspora să mai voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare, spune liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, după ce i s-a reproșat că deputații socialiști au refuzat să voteze ieri un proiect de lege privind extinderea votului în diaspora până la două zile.

„De ce doar diaspora să voteze două zile? Să fie puși toți în condiții egale, să voteze toți două zile, nu doar diaspora. Pentru ce să facem excepție pentru diasporă? Poate să veniți voi acasă, cei din diasporă. Veniți acasă, oameni buni. Votați acasă. De ce nu vă întoarceți acasă? Dacă așa de tare iubiți R. Moldova, atunci veniți acasă. Paralel o să și votați. Hai să facem real ceva pentru țara asta, dar nu prin critici la adresa mea, prin flashmoburi”, a spus astăzi Dodon, într-o intervenție pe rețelele de socializare.

Citește și: Cum a votat DIASPORA, care a înregistrat un RECORD ISTORIC pe 15 noiembrie: În unele secții electorale din străinătate, Maia Sandu a luat aproape 99% din voturi

Fostul președinte, care a acumulat la prezidențiale un număr neesențial de voturi peste hotare, dar a luat și acasă mai puține voturi decât Maia Sandu, admite că peste patru ani putem să ne pomenim în situația că votează mai mulți alegători din diaspora, decât moldovenii de acasă.

CITIȚI și Nicolae Negru, despre încercarea lui Dodon de a „asmuți” cetățenii de acasă împotriva DIASPOREI: „Aceste declarații ascund DERUTA, teama lui Dodon de a PIERDE. Demonizarea celor care trimit acasă peste un MILIARD de euro poate lovi ca un bumerang”

„Pe mine mulți prin sate mă întreabă de ce diaspora trebuie să decidă în locul nostru? Faptul că ei trăiesc undeva… Știu argumentul că trimit bani acasă, dar în toate satele îmi spun: de ce nu hotărâm noi, care trăim aici, viitorul acestei țări? Dar dacă peste patru ani o să voteze un milion în diasporă și 500 de mii aici? Atunci ce facem noi? Atunci cei din interiorul țării nu hotărăsc soarta țării. Și mulți cer aprobarea unei astfel de legi. Eu nu cred că e real de aprobată o astfel de lege, dar se discută despre asta din ce în ce mai mult”, a menționat Dodon, care a lucrat toată viața la stat.

CITIȚI și VIDEO // Dodon ATACĂ din nou DIASPORA: „Da, noi le-am dat dreptul la vot, dar care vot trebuie să fie decisiv? Noi cei care locuim în această țară sau le dăm soarta celor care nu au fost de zeci de ani în R. Moldova și poate nu vor să vină”

În același context, Igor Dodon a ținut să precizeze că putea și el să plece din R. Moldova, dar a ales să rămână și „să lupte”.

CITIȚI și Igor Dodon JIGNEȘTE moldovenii din DIASPORĂ pentru votul dat Maiei Sandu: „Este un electorat PARALEL, care e în disonanță cu preferințele populației majoritare de acasă”

„Eu în 2009 putem să plec și să devin și eu diasporă. Credeți-mă că din punct de vedere al veniturilor și al confortului familiei era mult mai bine. Eu am ales să stau aici și să lupt. Am însurit, m-ați numit în tot felul, inclusiv cei din diasporă. Dar am rămas acasă. Dar unii au plecat și sunt mari patrioți acolo… Nu au venit câte 15-20 de ani acasă și sunt cei mai mari patrioți. Da, noi vă iubim indiferent unde sunteți, dar veniți acasă, vă așteptăm acasă”, a conchis Dodon.

De menționat că nu este prima dată când Igor Dodon aduce critici la adresa moldovenilor din diasporă. Chiar în campania electorală prezidențială, după primul tur, Igor Dodon a declarat că diaspora este „un electoral paralel”, în disonanță cu preferințele populației majoritare de acasă. În urma acestor critici, la secțiile de vot de peste hotare s-au prezentat un număr record de moldoveni, care au votat-o pe Maia Sandu în proporție de peste 93 la sută.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md