13:24:41 19.04.2024
Stiri

Maia Sandu prezintă REZULTATELE vizitei sale la Paris: Președintele Macron înțelege că R. Moldova are nevoie de reforme curajoase, multă ambiție și perseverență. Republica Franceză vrea să ne ajute”

Actualitate 05.02.2021 12:50 Vizualizări1175 Autor: Ziarul National
Maia Sandu prezintă REZULTATELE vizitei sale la Paris: Președintele Macron înțelege că R. Moldova are nevoie de reforme curajoase, multă ambiție și perseverență. Republica Franceză vrea să ne ajute”


Președintele Maia Sandu, care s-a aflat în ultimele două zile în Franța, a făcut un scrut bilanț al vizitei și rezultatele obținute.

„În cadrul vizitei la Paris m-am întâlnit cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Este prima întrevedere la nivel de președinți din ultimii 24 de ani. Am discutat despre relațiile noastre politice și economice, proiecte de infrastructură și investiționale, cooperarea în domeniile educație și cultură. Președintele Macron a fost foarte deschis și binevoitor și sper că parteneriatul la cel mai înalt nivel să impulsioneze relațiile dintre țările noastre în cât mai multe domenii. Președintele Macron înțelege că Moldova are nevoie de reforme curajoase, multă ambiție și perseverență. Republica Franceză vrea să ne ajute - așa cum a făcut de-a lungul celor 29 de ani de relații moldo-franceze”, a scris Maia Sandu pe canalul său de Telegram.

„Pe lângă întrevederile la cel mai înalt nivel, am avut discuții cu Gérard Larcher, președintele Senatului Republicii Franceze, Amélie de Montchalin, ministrul pentru Transformare și Serviciu Public, și Louise Mushikiwabo, secretarul general al Francofoniei. Cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, am discutat despre solicitările noastre de a semna acorduri interguvernamentale cu privire la conversiunea permiselor de conducere, recunoașterea diplomelor de studii, securitatea socială. Cu Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale, și cu membrii Grupului de prietenie Franța – R. Moldova din cadrul Adunării Naționale am discutat ultimele evoluții politice din R. Moldova, probleme ce țin de contextul regional și prioritățile țării noastre din viitorul apropiat.

Tot în cadrul vizitei, am avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri francez (Alstom, Airbus Hélicoptères, Orange, Eco Delta, GE Capital, Oberthur Chash Protection, ADEPTA/GNIS, Société Geismar, L3G, IN Group, Veolia, TECOFI) și cu conducerea celei mai mari organizații patronale din Franța, MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Am discutat despre realitățile economice ale țării noastre și direcțiile strategice de interes comun, despre îmbunătățirea mediului de afaceri prin combaterea corupției și reforma justiției, precum și despre avantajele de a investi în țara noastră. În special, am menționat ca potențiale domenii de interes investițiile în energia regenerabilă, sectorul medical sau aviația civilă.

R. Moldova are două familii - Europa și Francofonia. Franța a însemnat șansa la studii de calitate pentru mii de tineri din Moldova și a devenit a doua casă pentru zeci de mii de moldoveni. Franța este și printre primii zece investitori în R. Moldova. Vom munci și în continuare pentru dezvoltarea relațiilor noastre și avansarea pe calea reformelor și a integării europene”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md