21:42:42 19.04.2024
Stiri

Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

Actualitate 05.02.2021 19:30 Vizualizări1571 Autor: Ziarul National
Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19


Vaccinul Sputnik V, care a fost privit cu scepticism după ce Rusia a început să îl folosească anul trecut înainte de sfârșitul studiilor clinice, are o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19, potrivit datelor publicate în unul din cele mai prestigioase jurnale medicale din lume.

Rezultatele publicate în jurnalul The Lancet au fost obținute de la 20.000 de participanți la un studiu clinic și sugerează că eficiența vaccinului Sputnik este la egalitate cu alte vaccinuri folosite momentan împotriva virusului SARS-CoV-2. Nivelul de eficiență a fost crescut și în rândul adulților cu vârstă înaintată, care sunt cei mai predispuși decesului de pe urma infecției cu COVID-19. Totuși, studiul clinic a dus lipsă de diversitate, majoritatea participanților fiind bărbați albi.

Însă, datele ar putea să spulbere unele îndoieli. „Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru repeziciunea și absența transparenței, dar rezultatele raportate aici sunt clare și principiul științific al vaccinării a fost demonstrat, ceea ce înseamnă că un alt vaccin se poate alătura acum luptei de reducere a incidenței COVID-19”, a scris prof. Ian Jones, de la Universitatea Reading din Regatul Unit, într-un comentariu pentru The Lancet.

Atunci când Rusia a oferit aprobare vaccinului în luna august 2020 și a lansat o campanie masivă de vaccinare înainte ca studiile clinice din faza a 3-a să fie finalizate, oamenii de știință s-au arătat îngrijorați și au criticat lipsa de transparență.

Sputnik V folosește o versiune modificată a adenovirusului

Acesta este al patrulea vaccin, după cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford, pentru care datele fazei a 3-a au fost publicate într-un jurnal medical.

Studiul clinic a inclus și 2.144 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani, iar în acest grup vaccinul a fost o eficiență de 91,8% împotriva formelor simptomatice de COVID-19, potrivit The Guardian.

La fel ca vaccinul Oxford/AstraZeneca, Sputnik V este bazat pe o versiune modificată a adenovirusului, un virus al răcelii comune. Totuși, Sputnik V folosește un adenovirus uman diferit pentru cele două doze pentru a încerca să declanșeze un răspuns imunitar mai puternic și să reducă riscul de rezistență a virusului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md