(foto) Competențele digitale și cele inginerești sunt cele mai bine plătite în Moldova. La Sângerei, a fost deschis un nou FabLab

IMG_4797

FabLab-ul din Sângerei este al treilea laborator digital lansat în acest an cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK. Acum, comunitatea din raionul Sângerei va avea ocazia să beneficieze de o gamă de servicii digitale, care o va ajuta să înceapă propria afacere.

Șîșcanu Liudmila, directoarea Liceului Teoretic „Olimp” din Sângerei: „Lansarea acestui FabLab la noi în liceu a fost multașteptată de toată comunitatea academică din instituția noastră. Ne mândrim că școala noastră este unicul liceu din țară în care a fost creat acest laborator. Elevii vor avea posibilitatea să interacționeze zilnic cu utilajul modern și să-și dezvolte abilitățile inginerești și cele antreprenoriale”.

FabLab Sângerei a fost deschis în incinta Liceului Teoretic „Olimp” din Sângerei, singura instituție de învățământ din Moldova în care a fost deschis acest laborator digital. Acesta promovează și încurajează educația prin tehnică performantă și prin digitalizare contribuind astfel la crearea competențelor antreprenoriale. Acest lucru va stimula tinerii să prezinte interes față de această oportunitate întrucât competențele digitale și cele inginerești, în prezent, sunt cele mai plătite din Moldova – oferind salarii de patru ori mai mari decât salariul mediu pe țară.

Chris Perkins, șeful Departamentului Programe, Ambasada Marii Britanii la Chișinău: „Ingineria de precizie ocupă un rol tot mai important în Marea Britanie, înregistrând o creștere medie a cotei de piață de 1,8 % în ultimii cinci ani. Prin intermediul FabLab-urilor, Marea Britanie susține dezvoltarea abilităților inginerești și creative ale tinerilor din Moldova, oferindu-le o platformă de inovare și de învățare aplicată. Astfel, fiecare membru al comunității, indiferent de studiile pe care le deține, poate explora tehnologiile digitale de fabricare și își transformă ideile într-o afacere de succes contribuind la dezvoltarea economică a regiunii sale”.

Tradițional, laboratorul este echipat cu imprimante 3D, mașini de tăiat cu laser, mașini computerizate de cusut și brodat, pirograf, mașină de tăiat vinil, mobilier specializat și diverse instrumente electronice care oferă elevilor posibilitatea să participe la ateliere de producție la scară mică. Acest laborator încurajează tinerii să vină cu idei, iar ulterior acestea capătă forme.

Corina Movilă, mama unui elev al Liceului Teoretic „Olimp” din Sângerei: „Copilul meu îmi povestește mult despre ceea ce face la FabLab. Este pasionat de mașina de gravat și deja a confecționat multe lucrări în lemn. Vine acasă cu idei inginerești, le discutăm, după care le realizează la școală, în cadrul FabLab”.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, grație Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, au fost deschise șapte FabLab-uri: unul situat la Chișinău și șase FabLab-uri regionale deschise în orașele Ungheni, Drochia, Cahul, Orhei, Soroca și Sângerei.

Codreanu Sofia, elevă în clasa 10-a: „Acest proiect a declanșat procesul de educație inovativă. Este o șansă cu ajutorul căreia putem crea conexiuni de relaționare cu alți elevi, să ne împărtășim experiențele și cunoștințele”.

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, a oferit asistență tehnică și echipament în valoare de aproximativ 600 000 de lei celor trei FabLab-uri lansate în acest an.

Astăzi, peste 5 000 de persoane au beneficiat de activitățile FabLab, dezvoltându-și și îmbunătățindu-și competențele digitale și inginerești atât de necesare secolului al XXI-lea.

Vezi și:

La Orhei, a fost deschis un nou FabLab destinat persoanelor care și-ar dori să lanseze o mică afacere

La Soroca, a fost deschis un nou FabLab. „Este o platformă unică de dezvoltare și inovație”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente