Riscuri pentru activitatea ANI. Proiectul „controversat” socialist despre ANI, subiect de discuție dintre președinta Autorității și ambasadorul SUA la Chișinău

Ilie Gulca
05/02/2021

Proiectul celor 11 deputați socialiști prin care se urmărește reducerea controlului Autorității Naționale de Integritate (ANI) asupra averilor funcționarilor publici, inclusiv ale parlamentarilor, continuă să prezinte un risc sporit pentru activitatea eficientă a acestei instituții. Despre acest lucru a comunicat președinta ANI, Rodica Antoci (foto), ambasadorului SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, în cadrul unei discuții online.

„Domnule Ambasador, vreau să mulțumesc Dvs. și colegilor Dvs. pentru faptul că ați fost receptivi la scrisoarea noastră despre [proiectul privind funcționarea Autorității]. Acest proiect prezintă încă un risc la adresa activității și eficienței ANI”, a spus președinta Antoci reprezentantului diplomatic al SUA la Chișinău cu referire la proiectul de lege controversat propus de un grup de deputați în decembrie 2020.

La rândul său, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, transmite un comunicat al Autorității, și-a reiterat sprijinul pentru revizuirea legislației din domeniu și pentru intensificarea relațiilor de conlucrare între ANI și instituțiile vizate pe domeniul prevenirii și combaterii corupției.

Oficialii au abordat subiecte de interes din activitatea de control a Inspectoratului de Integritate, progresele înregistrate în cadrul proiectelor comune moldo-americane pe aspectul asigurării integrității în funcția publică și demnitate publică și perspectivele de ajustare a legislației speciale a ANI la alte legi din domeniul fiscal, penal și contravențional.

Curtea Constituțională (CC) a admis, pe 21 decembrie 2020, cererea de suspendare a Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020, care prevede reducerea considerabilă a controlului ANI asupra averilor funcționarilor publici. Autorul sesizării, deputatul Sergiu Litvinenco, susține că modificările socialiștilor au drept obiectiv păstrarea averilor obținute ilegal în 2015–2017.

Ilie Gulca
05/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii