‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProdusele apicole moldovenești ar putea ajunge pe piața turcă

Produsele apicole moldovenești ar putea ajunge pe piața turcă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

De la intrarea în vigoare a Acordului de comerț liber între Republica Moldova și Republica Turcia, la 1 noiembrie 2016, din lista produselor agricole, cărora li s-a oferit acces nelimitat, fără restricții la import pe piața turcă, nu făceau parte miere și produsele apicole autohtone.

Cu toate acestea, din ianuarie curent, se fac pași concreți în vederea remedieri situației în acest sens.

„Am înțeles că acum se examinează o posibilă modificare a Acordului. Astfel, Ministerul Economiei a cerut de la noi să venim cu propuneri, iar noi am înaintat ca mierea și produsele apicole să fie incluse în documentul dat.

Respectiv, în absența dialogului moldo-turc, taxele mari de import de pe piața turcă fac ca mierea noastră să fie necompetitivă. Turcia este unul din primii 5 exportatori de miere în lume, motiv pentru care aceștia își și apăra piața, prin respectivele taxe de import”, a declarat Vasile Dolghieru, Președintele Asociației  Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM).

La etapa actuală, produsele apicole moldovenești au acces liber pe piața UE, datorită Acordului parafat la 27 iunie 2014 cu privire la crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. 

Urmăriți știrile portalului Agrobiznes pentru a afla mai multe despre negocierile care se duc pe partea exportului de miere în Turcia.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›