Actualitate

Sorin Lavric: Cum te fură puterea?

Prin absorbirea din anturaj a unor prerogative exterioare: un privilegiu venit din afară ajunge să fie perceput drept esență lăuntrică. O seamă de înlesniri, în privința cărora la început nu aveai nici un merit, îți intră în piele pînă la a le resimți drept atribute intime, al căror răsfăț ți se cuvine dintotdeauna. În jargon scolastic, hatîrurile care ți se fac „per accidens” devin triumfuri „per se”. Și atunci o iei razna, amorul de sine dîndu-ți iluzia că ești unic, irepetabil și neapărat indispensabil. Cînd de fapt ești lesne de înlocuit.

Pașii sînt simpli: mai întîi te îmbată politețea anturajului, apoi te flatează imboldul celor din jur de a-ți veni mereu în întîmpinare, pentru ca în fine să guști savoarea impresiei că ești purtat la propriu, dus în mod concret, precum patricienii romani deplasîndu-se cu lectica. Atîta doar că acum lictorul e înlocuit cu șoferul. Lectica se numește acum limuzină de protocol. Drept care ești purtat de la mașină la birou, de la birou în alt birou, din lift în alt lift, de pe un coridor în alt coridor, de la un consilier la un sef de cabinet, de la o secretară la un lider de grup, de la un dosar cu legi la altul. Și tot așa. Iar tu îți închipui că e meritul tău.

În plus, coeficientul de frecare cu realitatea se micșorează în chip fermecător, simți cum aluneci pe lîngă lucruri, cum plutești pe lîngă semeni, în virtutea unei puteri subînțelese. Ușile ți se deschid, zîmbetele te învăluie, frunțile te ascultă cu aer concentrat. Toți îți sar în ajutor, cu o amabilitate dezarmantă. Devii centrul unei atenții unanime, iar stropul de euforie nătîngă strecurîndu-ți-se sub piele îți dă fiori de amețeală. E ca un vertij plăcut împingîndu-te spre levitație psihică. Aproape că începi să faci gol în jurul tău, grație unui cîmp vrăjit ce te înconjoară ca un brîu de protecție. Cînd cîmpul vrăjit ți s-a urcat la cap, ai încurcat-o.

În punctul acesta, singurul remediu e să-ți amintești drastic cine erai înainte de a aluneca printre semeni. Dacă nu o faci, ești pierdut. Vei intra în transă, într-o mulțumire de sine de ordin morbid, vei tremura de bucuria smintită a celui plesnind de importanță. După cîteva săptămîni, metamorfoza va fi așa de profundă, încît vei uita că a fost o vreme cînd te tîrai printre semeni. Vei fi încredințat că așa te-ai născut, cu hlamida puterii pe umeri, cu sceptrul autorității cusut sub piele. Din acest moment, mutilarea va fi ireversibilă, și vei face orice ca să-i păstrezi intactă vraja. Vei fi schilod, dar te vei crede invulnerabil.

Așa te fură puterea.

Sorin Lavric
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *