image
Sursa foto: președinte.md

Emmanuel Macron a îndemnat-o pe Maia Sandu să facă „reforme curajoase”

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a îndemnat-o pe președintele Maia Sandu, , să facă „reforme curajoase” pentru a întări statul de drept, a relatat AFP, citată de Agerpres.

Declarația a fost făcută în timpul vizitei oficiale pe care o face Maia Sandu în Franța. Înaintea unui dejun la Palatul Elysee, Macron a reafirmat „sprijinul de neclintit al Franţei pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”.

El şi-a oferit de asemenea sprijinul pentru rezolvarea conflictului din regiunea separatistă Transnistria.

La rândul său său Maia Sandu a menționat că RM și-a asumat parcursul european din 2014, cand a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană aceasta fiind cea mai scurtă cale către democrație și prosperitate. . „La alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, am primit un mandat puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova pentru a reforma justiția și a construi un stat de drept. Oamenii din țara mea merită trăiască într-un stat mai bun, știe sunt ocrotiți de lege și dreptul lor la libertate este sfânt. Aceasta m-am angajat fac și bucur Republica Franceză este gata ne ajute în acest demers, așa cum a făcut-o, solidar, în toți cei 29 de ani de relații moldo-franceze.  Am simțit această solidaritate în cele mai diverse domenii. Am simțit-o atunci când am fost ajutați ne scriem legile, ca tânăr stat independent. Am simțit solidaritatea Franței prin proiectele de dezvoltare desfășurate în localitățile Republicii Moldova, ajutând concetățenii mei aibă condiții mai bune de viață; simțim această solidaritate prin sprijinul oferit școlilor și profesorilor noștri”, a declarat Maia Sandu.

Președintele RM i-a mulțumit omologului său francez pentru sprijinul solidar al Franței oferit de-a lungul anilor.

Maia Sandu este primul preşedinte al Republicii Moldova în vizită la Palatul Elysee în ultimii 24 de ani.

„Deschiderea de care a dat dovadă Președintele Emmanuel Macron mă face să fiu încrezătoare că dialogul dintre țările noastre va avansa în mai multe domenii - politic, economic și cultural. La întrevederea cu Președintele Macron, am vorbit despre viitorul țării noastre și despre planurile noastre de a construi un stat european. Sunt convinsă că prietenia la cel mai înalt nivel dintre Republica Moldova și Franța va aduce beneficii reale cetățenilor și ne va apropia de familia europeană”, a scris ulterior Maia Sandu pe pagina sa de facebook.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: