image
Sursa foto: Jurnal TV

Artiștii de la Sala cu Orgă, Palatul Național și Filarmonică, în stradă: „Vă imaginați că la concert de Mozart se dansează?”

Revolta artiștilor ia amploare. Angajații Sălii cu Orgă, ai Filarmonicii Naționale și cei de la Palatul Național au ieșit astăzi în stradă. Oamenii sunt nemulțumiți că în timp ce teatrelor le este permisă activitatea cu spectatori în sală, ei stau acasă. Artiștii cer autorităților să revadă hotărârea privind accesul spectatorilor în sălile de concert.

Mihail Agafița, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice: „Suntem foarte nedumeriți de ce colegilor noștri de la teatre le-au permis, dar noi suntem restricționați. Este o discriminare și pentru asta ne-am adunat - să spunem că e discriminare. Am făcut mai multe demersuri la Comisia Națională Sănătate, la Ministerul Culturii și nimic. Nicio reacție”.

Svetlana Bivol, director general la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”: „Nu înțelegem diferența între un spectator teatral și unul de concert, muzical. Mărțișorul este acum în preajmă. Noi trebuie să ne pregătim. Ori, este a 55-a ediție. Nu vrem ca noi să fim cei care au întrerupt acest festival cu o tradiție de 55 de ani. Cerem să fim auziți și artiștii să revină la activitatea lor.”

Larisa Zubcu, director general la Sala cu Orgă: „Din păcate, am avut promisiuni că se va revedea această hotărâre. Ni s-a explicat că dacă la teatru spectatorul are un comportament mai academic, în sălile de concert spectatorul poate să danseze. Vă dați seama, la Sala cu Orgă, la un concert cu Mozart, publicul se ridică și dansează. Este un absurd.”

Marian Stârcea, director artistic la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”: „Este o discriminare, poate din greșeală, poate din nedorința cuiva de a gândi unele lucruri. Nu se gândesc care este menirea unui muzician. El trebuie să cânte și să arate viața așa cum este. Ne-am adresat acum trei săptămâni comisiei, dar până acum nu avem nimic.”

Petru Rastrașanu, contrabasist în Orchestra Simfonică: „Nu mai putem răbda. Am ieșit în semn de protest, chiar ne-am săturat să stăm acasă. Unii dintre noi șe-au găsit chiar al job. Asta chiar dacă am spus și la protestul din Piața Marii Adunări Naționale că arta nu se reprofilează niciodată, însă chiar eu am fost cel care și-a găsit alte două servicii, care nu au nimic cu arta. Trebuie să îmi întrețin familia, am copii, am facturi. Pe ei deloc asta nu îi interesează.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: