Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului: Boala a cauzat peste 9,6 milioane de decese la nivel mondial

„Sunt și voi face” este un apel la acțiune, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, marcată anual la data de 4 februarie, care îndeamnă pe fiecare la angajament personal și reprezintă puterea acțiunilor individuale întreprinse pentru un impact pozitiv asupra viitorului. Tematica din acest an accentuează importanța puterii de durată, a cooperării și acțiunilor colective. Când alegem să ne reunim, putem realiza ceea ce ne dorim cu toții: o lume mai sănătoasă, fără cancer. Împreună, toate acțiunile noastre contează!

Foto: www.addictioncenter.com

Ziua Mondială a Cancerului este o campanie pentru a inspira schimbarea și mobilizarea de lungă durată. În fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, mobilizând oamenii din diferite comunități, organizații, instituții de educație, spitale, lăcașuri de cult, mediu online să acționeze pentru conștientizarea faptului că toți avem un rol aparte pentru a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer și boli necomunicabile cu o treime, până în anul 2030.

Epidemia cancerului reprezintă a doua cauză principală de deces la nivel global. Peste 9,6 milioane de decese la nivel mondial sunt din cauza cancerului. Până în 2030 experții estimează, că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane anual, ceea ce reprezintă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt:pulmonar (2,09 milioane de cazuri), mamar (2,09 milioane de cazuri), cancer de colon (1,80 milioane de cazuri), prostată (1,28 milioane de cazuri), cancer de piele (non-melanom) (1,04 milioane de cazuri), stomac (1,03 milioane de cazuri). Cele mai frecvente decese sunt provocate de următoarele tipuri de cancer: plămâni (1,76 milioane de decese), cancer de colon (862 000 de decese), stomac (783 000 de decese), ficat (782 000 de decese), de sân (627 000 de decese).

Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţara noastră, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În perioada anilor 2012 – 2019 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 173,0 cazuri la 100 mii de locuitori în 2018 -2019. În cifre absolute au fost înregistrate 6133 decese în anul 2018 și 6132 decese în anul 2019. În rândul bărbaţilor nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.

Conform datelor statistice în anul 2018 incidența prin tumori maligne în cifre absolute a fost de 10021 bolnavi, ce constituie 282,7 cazuri la 100 mii locuitori, în 2019 incidența este în creștere, atingând cifra de 10112 în cifre absolute și respectiv 285,2 cazuri la 100 mii locuitori. Prevalența prin tumori maligne în anul 2018 a fost de 58182 în cifre absolute (1641,2 la 100 mii locuitori), cu o creștere până la 60291 cifre absolute (1700,7 la 100 mii locuitori) în anul 2019.

Foarte important de știut că, multe tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt diagnosticate precoce și tratate adecvat. Pentru a preveni cancerul, se rocomandă: evitarea factorii de risc, vaccinarea împotriva HPV și a virusului hepatitei B, controlul pericolele profesionale; reducerea expunerea la radiații ultraviolete; reducerea expunerea la radiații ionizante (imagistică de diagnostic profesional sau medical). Vaccinarea împotriva virusurilor HPV și a hepatitei B ar putea preveni 1 milion de cazuri de cancer în fiecare an. Chiar dacă nu există semne sau simptome de cancer și aparența este sănătoasă, screeningul pentru unele tipuri de cancer poate testa pentru semnele de evoluție.

Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

-Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.

-Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

-Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.

-Consumați multe fructe, legume și cereale.

-Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.

-Limitați consumul de băuturi alcoolice.

-Limitați consumul de sare și alimente procesate.

-Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.

-Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.

-La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată anual la 4 februarie, începând cu anul 2000 la iniţiativa Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, în scopul creșterii conștientizării, educației și acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.


Pub