Inițiativa Partidului „Șor” și a Platformei „Pentru Moldova”, în sprijinul HoReCa, înregistrată în Parlament

Fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor” și Platforma parlamentară „Pentru Moldova” cer Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică revizuirea restricțiilor pentru afacerile din domeniul HoReCa. Ei solicită, în special, ridicarea interdicției pentru baruri, restaurante și localuri de agrement de a activa după ora 22:00, pentru a le permite să-și revină după criza provocată de pandemie. De asemenea, deputații PP „Șor” și „Pentru Moldova” au elaborat o inițiativă legislativă prin care cer reducerea în jumătate a TVA pentru agenții economici din sectorul HoReCa, pe perioada stării de urgență.

Foto: Șor

În solicitarea către CNSP, se menționează că domeniul HoReCa, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei, a fost afectat puternic de pandemia COVID-19, în condițiile măsurilor stricte impuse asupra activității acestuia începând cu luna martie 2020. Mai mult, deputații atrag atenția asupra faptului că, în ultima vreme, se atestă o scădere considerabilă a numărului de îmbolnăviri. Prin urmare, unele restricții nu mai sunt deja actuale.

„Măsurile limitative impuse asupra HoReCa sunt disproporționate și discriminatorii în raport cu activitatea altor prestatori de servicii (transport, supermarketuri etc). Decizia CNSP cu privire la restricționarea activității HoReCa (intervalul orar de activitate 22:00-07:00) a fost luată în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 până la 2.000 de cazuri, timp de 24 ore. Pentru moment, numărul de cazuri înregistrate zilnic este mult sub 2.000 cazuri, timp de 24 ore, fiind în jur de 300-400 de cazuri, ceea ce reprezintă o scădere de mai mult de cinci ori”, se spune în document.

În ceea ce privește reducerea cotei TVA, deputații PP „Șor” și cei ai Platformei „Pentru Moldova” explică inițiativa prin faptul că veniturile întreprinderilor din domeniul HoReCa s-au diminuat considerabil, ca urmare a restricțiilor impuse odată cu declanșarea crizei în sănătate. Prin urmare, statul ar trebui să le ofere o relaxare fiscală, cel puțin pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

„S-a atestat incapacitatea statului de a susține agenții economici din sectorul HoReCa, prin a le oferi instrumente reale de sprijin și reanimare a activității. Astfel, pentru a evita situații similare în viitor se propune instituirea unui regim special de impozitare, în cazul instituirii situației de urgență, prin derogare de la prevederile Codului Fiscal și anume reducerea cotei TVA în mărime de ½ din cota TVA standard”, se spune în proiectul de lege.

Inițiativele de susținere a agenților economici din domeniul HoReCa au fost elaborate după întrevederea de săptămâna trecută a deputaților fracțiunii „ȘOR” și cei ai Platformei „Pentru Moldova” cu reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR). După un schimb de opinii, aceștia au elaborat un șir de propuneri, în sprijinul proprietarilor de baruri, restaurante, hoteluri, pensiuni și localuri de agrement.

„Deși se discută mult despre necesitatea sprjinirii agenților economici din domeniul HoReCa, care au fost printre cei mai afectați de criza pandemică, până acum, doar deputații Partidului ȘOR și cei ai Platformei „Pentru Moldova” au elaborat propuneri concrete care le-ar ușura situația. Sperăm ca și ceilalți colegi din Parlament să înțeleagă cât de importante sunt aceste inițiative și să le susțină, pentru a demonstra că vor cu adevărat să schimbe lucrurile”, a declarat Vadim Fotescu, unul dintre autorii proiectelor de lege.

Șor / Sursa:Șor
Șor / Sursa:Șor


Pub