Parlamentul a decis crearea unei comisii care va analiza situația de la Calea Ferată

Plenul Parlamentului a aprobat crearea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. În termen de până la 60 de zile, Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

Foto: CFM

Comisia va fi constituită din 10 membri: Oleg Lipskii (președintele comisiei), Nicolae Pascaru, Alexandru Jolnaci din partea fracțiunii PSRM; Angel Agache – din partea Grupului parlamentar PRO MOLDOVA (vicepreședinte al comisiei); Corneliu Padnevici – din partea Platformei ”Pentru Moldova” (secretar al Comisiei); Petru Frunză și Radu Marian – din partea fracțiunii PAS, Blocul ACUM; Ion Leucă din partea fracțiunii PDM; Igor Himici – din partea fracțiunii Partidului Șor; Alexandru Slusari – din partea fracțiunii ACUM PLATFORMA DA.

Drept temei pentru crearea comisiei a servit situația financiară critică la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

Către finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane de lei. Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, datoriile pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei.

De asemenea, se atestă deficitul de mijloace circulante ca urmare a formării datoriilor debitoare, care la situația din 30 decembrie 2020 constituiau 275,4 milioane de lei.

Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Petru Burduja, a subliniat că, în cadrul audierilor publice pe platforma comisiei ale fondatorului și administrației ”CFM” a fost atrasă atenția asupra necesității identificării cât mai rapide, în mod prioritar, a soluției pentru problema datoriilor salariale față de angajați.

De asemenea, a foat accentuată inadmisibilitatea sistării circulației interurbane pe calea ferată.

Totodată, deputatul a subliniat importanta păstrării locurilor de muncă în cadrul întreprinderii, ”Calea Ferată a Moldovei” având o importanță strategică din punct de vedere social-economic.

Inițiativa de a crea Comisia specială privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020 a fost lansată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.

Începând cu 12 februarie curent „Calea Ferată a Moldovei” va suspenda circulația trenurilor locale și suburbane de pasageri în scopul depășirii crizei, dar și pentru reanimarea intreprinderii. Anunțul a fost făcut de reprezentanții căii ferate la ședința comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

Timp de 4 luni, angajații CFM nu și-au primit salariile.


Pub