Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ucraina a sancționat o companie…

Ucraina a sancționat o companie aeriană din R. Moldova pentru că a operat zboruri spre Federația Rusă


Serviciul de Securitate din Ucraina a impus sancțiuni companiei aeriene moldovenești „JET4U S.R.L” și companiei portugheze „JET4U LDA” din motiv că operau zboruri către Federația Rusă și către teritoriile ucrainene ocupate temporar, încălcând legislația actuală a statului vecin.

În baza abaterilor identificate, Serviciul de Securitate din Kiev a recomandat Consiliului Național de Securitate și Apărare să aplice mai multe sancțiuni acestor companii, cum ar fi: suspendarea obligațiilor financiare și economice, încetarea completă a tranzitului de resurse, a zborurilor și transportării prin Ucraina, precum și blocarea activelor.

Potrivit comunicatului emis de SSU, sancțiunile ar trebui să dureze până la sfârșitul ocupației Crimeei sau până la intrarea în vigoare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la cererea Ucrainei către Rusia pentru despăgubiri în legătură cu anexarea peninsulei.

Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din R. Moldova a venit cu o precizare în privința anunțului Serviciului de Securitate din Ucraina. Reprezentanții AAC informează că nu au eliberat certificat de operator aerian (AOC) companiei „JET4U”S.R.L., iar în registrul de stat al aeronavelor nu sunt înregistrate avioane care aparțin acestei companii.

„În contextul difuzării în spațiul public a informației cu privire la aplicarea sancțiunilor din partea instituțiilor de stat a Ucrainei unei companii aeriene din Republica Moldova și anume „JET4U”S.R.L., Autoritatea Aeronautică Civilă informează că nu a eliberat certificat de operator aerian (AOC) companiei „JET4U”S.R.L., iar în registrul de stat al aeronavelor nu sunt înregistrate aeronave aparținând acestei companii.

Pentru a putea opera zboruri sau alte tipuri de servicii adiacente domeniului aviației civile, orice agent aeronautic trebuie să fie autorizat corespunzător de Autoritatea Aeronautică Civilă”, susțin reprezentanții AAC.

Potrivit datelor Infobase, fondatorul companiei „JET4U”S.R.L este Aurel Țurcan. Firma a fost creată în data de 12 aprilie 2017. În 2019, compania „JET4U”S.R.L a avut patru angajați și vânzări de 1,20 milioane lei, iar profitul a constituit 558, 80 mii lei.

Directorului UKSATSE, Autoritatea Ucraineană pentru Survol, Dumitru Babeiciuc, a anunțat la 25 octombrie 2015 că vor fi sistate zborurile companiilor ucrainene spre Rusia și ale celor rusești spre Ucraina, ca urmare a interdicțiilor ambelor state. Conform informațiilor oferite atunci de UKSATSE, interdicția pentru zbor se va menține până la suspendarea interdicțiilor impuse de Federația Rusă pentru companiile aeriene din Ucraina.