Rezumat din Parlament. Premiera noului sezon

Parlamentul Republicii Moldova s-a convocat, astăzi, în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară. Conform normelor, deputații stabilesc de obicei o ordine de zi pentru o perioadă de două săptămâni, în acest caz 4-12 februarie 2021. Astfel, deputații au inclus 40 de chestiuni.

  • Deputații au aprobat demisia deputatului Vladimir Golovatiuc, din partea socialiștilor. Golovatiuc fusese numit de Dodon în funcția de Ambasador al Republicii Moldova la Moscova.
  • Deputații au mai votat pentru instituirea garanției fixe de stat referitoare la plata sporurilor, stabilirea mărimii concrete a sporurilor de compensare pentru munca prestată și alte acțiuni care vizează funcționarii implicați direct în combaterea unei epidemii pe perioada decretării stării de urgență în sănătate publică. Măsurile sunt luate în contextul măsurilor pandemice.
  • Parlamentul a adoptat un proiect de lege cu privire la stațiunile climatice și balneoclimatice și tratamentul balnear și de recuperare. Documentul prevede ca statutul de stațiune balneară a localităților din Republica Moldova să fie acordat prin hotărâre de Guvern. Totodată, acestea vor fi propuse de către consiliile locale, cu consultarea cetățenilor din localitatea vizată, în baza normelor tehnice unitare adoptate de Executiv.
  • Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, va prelua interimatul funcției de Ombudsman până la numirea de către Legislativ a unei noi persoane în această poziție. Decizia a fost luată astăzi de către majoritatea deputaților.

În cadrul ședinței, Parlamentul a aprobat proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului Avocatului poporului, care prevede declararea funcției respective vacante.

Deputații au votat Proiectul Legii cu privire la cultură fizică și sport a fost votat în prima lectură. Noul proiect de lege prevede De asemenea, se propune introducerea articolelor noi care vizează uniunile sportive, structuri sportive pentru persoane cu dizabilități, sportul defilimpic și mișcarea olimpică specială.Se propune o nouă clauză pentru atribuirea statutului de federație sportivă națională, se adaugă noi articole care definesc statutul sportivului profesionist, precum și statutul antrenorului sportiv. Legea se propune a fi completată cu noi capitole precum Supravegherea și control, autoritatea disciplinară; Prevenirea violenței în sport și lupta împotriva dopajului și, respectiv, stabilirea de sancțiuni pentru încălcările depistate.

Persoanele care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl vor beneficia de compensaţie bănească, în schimbul biletelor de tratament balneosanatorial. Parlamentul a aprobat în lectură finală, modificarea Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl. Proiectul prevede acordarea dreptului la compensaţie bănească, în schimbul biletelor de tratament balneosanatorial, persoanelor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, copiilor acestora, precum şi colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au devenit persoane cu dizabilităţi și nu-și pot realiza dreptul la tratament balneosanatorial gratuit din cauza contraindicațiilor medicale.

Plenul Parlamentului a aprobat crearea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.