Supă cremă de bostan „Ultima șansă”

Noroc! În perioada rece a anului, bojica umple beciurile moldovenilor cu murături, vin și… bostani. 

Așa s-a obișnuit la noi de-a lungul timpului că bostanul, deși ușor de cultivat și păstrat, nu prea și-a găsit mult loc în bucătărie. Plăcintele cu bostan reprezentau încă acum câțiva ani apogeul reușitei în carieră a acestui fruct (da, fruct și nu legumă), atât de ofertante de altfel. Taică-meu, un fan al bostanului, se bucura mereu când mămica îi gătea niște bostan copt, tăiat cubulețe, cu zahăr, scorțișoară și lapte – un fel de terci de bostan. Și nouă mămica în copilărie ne gătea un fel de desert din orez cu bostan, stafide și condimente. Pe când în gastronomiile altor țări bostanul este mult mai popular, fiind folosit la tarte, tocane, mousse-uri fine și supe.

Pas cu pas, datorită festivalurilor, călătoriilor în străinătate, restaurantelor noastre, bloggerilor culinari, bostanul a început a cuceri teritoriu pe mesele noastre. Cu toate acestea, mai rămân oameni care încă n-au reușit să-l îndrăgească. Pentru ei, dar și pentru fanii bostanului, vă dau rețeta supei mele de dovleac, or eu le-am încercat pe multe, ca să ajungă anume la această rețetă.  Tocmai de asta am și numit-o „Ultima șansă”, pentru ca și cei mai sceptici să îndrăgească bostanul și să-l aibă mereu în gospodărie.

Ingrediente:

1 bostan

3-4 morcovi

1 ceapă

3 căței de usturoi

1 tulpină de praz

1 măr mare (eu am pus 2 mici)

1 bucățică de ghimbir

½ lngț scorțișoară

piper cayenne pe vârf de lingură

1 cutie lapte de cocos sau 100 ml de frișcă

½ lngț chimion

½ curry

½ lngț coriandru 

Sare și piper

Etape:

  • Pornește cuptorul la 225 grade.
  • Acoperă o tavă mai mare cu hârtie de copt, stropește cu ulei de măsline.
  • Aranjează pe tavă morcovii, merele spălate, toate întregi. Pune în tavă ceapa curățită și tăiată în jumătate, usturoiul necurățit (ca să-i păstrăm aroma și să aibă un gust caramelizat), tulpina de praz bine spălată și bostanul tăiat felii sau în jumătate și curățit de semințe.
  • Lasă legumele la copt pentru 45 de minute, iar între timp curăță ghimbirul și pregătește condimentele.
  • Scoate legumele din cuptor și lasă-le pentru 15 minute să se răcească. Cu ajutorul unei linguri decupează toată pulpa din bostan și transfer-o în bolul de la robotul de bucătărie. Adaugă acolo prazul, ceapa, usturoiul curățit de coajă, morcovii, ghimbirul, laptele de cocos sau frișca și toate condimentele. Dacă ai un robot mai mic, atunci fă-o pe etape. 
  • Mixează bine legumele, ca să se omogenizeze. Dacă simți că merge mai greu, adaugă apă cât consideri necesar. 
  • Când obții o cremă omogenă și nu foarte densă, transferă conținutul în cratiță și lasă-l pe foc lent vreo 15 minute. 
  • Servește „Ultima șansă” din dovleac cu tartine calde cu cașcaval.

Eu am folosit la această rețetă soiul Butternut, foarte bun anume pentru bucatele sărățele. De asemenea, preferații mei mai sunt Acorn, Kabochea, Red Kury și Green Hubbard. În total, în lume sunt cultivate sub 50 de soiuri de dovleac. 90% din dovleac este apă, ceea ce face din el un aliment extraordinar pentru slăbit.

Dovleacul are un conținut foarte mare de beta-caroten, o substanță care are grijă de sănătatea sistemului nervos și de cea a pielii. Cel de-al doilea „ingredient“ important pe care îl conține dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează și ține tensiunea sub control. Mai pe scurt, doar beneficii. Așa că, dați-i o ultimă șansă cu această supă cremă aromată și puțin picantă, perfectă pentru zilele de iarnă.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.