14:20:14 29.03.2024
Stiri

CORONAVIRUS // Ce a constatat Israelul după vaccinarea intensă cu dozele Pfizer

Actualitate 04.02.2021 08:29 Vizualizări2708 Autor: Ziarul National
CORONAVIRUS // Ce a constatat Israelul după vaccinarea intensă cu dozele Pfizer


Israelul este campioană la imunizarea împotriva COVID-19, iar programul de vaccinare național dovedește deja că reduce infectarea și apariția bolii în rândul persoanelor de peste 60 de ani.

Cifrele Ministerului Sănătății (MS) din Israel arată că numai 531 de persoane cu vârste de peste 60 de ani, din aproape 750.000 complet vaccinate (cu ambele doze Pfizer – BioNTech), au fost testate pozitiv la infecția cu virusul SARS-CoV-2 (0,07%).

Dintre aceștia, numărul celor care s-au îmbolnăvit a fost și mai mic, 38 fiind spitalizați cu o formă de COVID-19 moderată, severă sau critică.

Ministerul Sănătății a evaluat înregistrările medicale a aproape un milion de persoane, dintre care 743.845 erau mai în vârstă de 60 de ani. Informațiile medicale evaluate datau cu cel puțin șapte zile după ce toți au primit a doua doză de vaccin Pfizer – BioNTech.

Datele au arătat că au existat trei decese la persoanele de peste 60 de ani vaccinate, deși este posibil să se fi infectat mai devreme, înainte ca imunitatea lor să aibă timp să se construiască ca urmare a administrării vaccinului, notează BBC.

Înainte ca vaccinul să își facă efectul, au fost înregistrate peste 7.000 de infecții, sub 700 de cazuri de boală COVID-19 moderată până la critică și 307 decese.

Cea mai mare scădere a noilor infecții COVID-19, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin

Datele Ministerului Sănătății din Israel sugerează că infecțiile cu SARS-CoV-2 și cazurile de COVID-19 au scăzut în mod constant după 14 zile de la primirea primei doze de vaccin împotriva COVID-19.

Cea mai mare scădere a noilor infectări a fost, însă, observată după șapte zile de la administrarea celei de a doua doze de vaccin împotriva COVID-19.

Israelul a imunizat oamenii cu a doua doză de vaccin Pfizer la cel mult trei săptămâni de la administrarea primei doze. Datele Pfizer și BioNTech au arătat anterior că prima doză oferă protecție împotriva COVID-19 după cel puțin două săptămâni de la administrare deoarece durează până când sistemul imunitar începe să recunoască și să lupte împotriva virusului.

Până la finalul săptămânii trecute, Israelul a furnizat cinci milioane de doze de vaccin către populația sa de aproximativ nouă milioane. Dintre aceștia, aproximativ un milion de persoane au primit două doze de vaccin împotriva COVID-19.

Specialiștii în domeniu nu au stabilit încă dacă vaccinul oprește complet infectarea oamenilor cu SARS-CoV-2 și transmiterea coronavirusului mai departe. Din acest motiv, inclusiv celor vaccinați li se transmite în continuare să se distanțe social și să poarte măști.

Semne timpurii că vaccinarea împotiva COVID-19 a redus noile infectări

Datele MS din Israel au analizat doar infecțiile și bolile la persoanele vaccinate, nu au implicat un grup de control al persoanelor nevaccinate, așa cum se face într-un studiu clinic.

O echipă de cercetători de la Institutul de Științe Weizmann, Universitatea din Tel-Aviv și Institutul de Tehnologie din Israel (Technion) a încercat să stabilească dacă scăderea cazurilor de COVID-19 se datorează vaccinului, mai degrabă decât restricțiilor anti-pandemie.

Prof. Malka Gorfine, Hagai Rossman, prof. Eran Segal și dr. Uri Shalit au analizat datele naționale în funcție de vârstă și oraș.

Ei au identificat scăderi mai mari ale infectărilor și spitalizărilor, atât la persoanelele cu vârste de peste 60 de ani, care au fost vaccinate mai întâi, cât și în orașele care au vaccinat mai devreme cea mai mare parte din populația lor.

Aceste modificări nu au fost observate în timpul restricțiilor anterioare. Aceste date sunt semne timpurii, dar încurajatoare, că scăderea noilor infecții și spitalizări din cauza COVID-19 poate fi legată de vaccin și nu doar de restricțiile actuale.

Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19, o eficiență de 92% pe o populație

Separat, al doilea cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Maccabi, a publicat date care arată că 66 de persoane dintr-un grup de 248.000 vaccinate (0,03%) s-au infectat cu coronavirusul care provoacă COVID-19, la mai mult de o săptămână după ce au primit a doua doză de vaccin.

Toți cei 66 au avut simptome ușoare și niciunul nu a fost spitalizat, transmite descopera.ro.

Spre deosebire de Ministerul Sănătății, Maccabi a comparat rata de infectare a celor vaccinați cu a altor 900.000 de persoane nevaccinate, dar cu un profil demografic similar. În acest grup, în aceeași perioadă de timp, 8.250 au fost diagnosticați cu COVID-19, de 11 ori mai mulți decât cei vaccinați.

Specialiștii Maccabi au estimat că datele lor arată că vaccinul a avut o eficiență de 92% pe o populație, față de 95% cât a anunțat Pfizer în urma studiului clinic controlat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md