17:49:12 20.04.2024
Stiri

O nouă ședință a Comisiei parlamentare de anchetă privind „Laundromatul” rusesc, noi MARTORI. Ex-deputatul Valeriu Saharneanu: „Eu cred că domnul Stoianoglo ceva ascunde. Ca deputat, el cunoștea multe lucruri, eram colegi”

Actualitate 04.02.2021 12:19 Vizualizări2507 Autor: Ziarul National
O nouă ședință a Comisiei parlamentare de anchetă privind „Laundromatul” rusesc, noi MARTORI. Ex-deputatul Valeriu Saharneanu: „Eu cred că domnul Stoianoglo ceva ascunde. Ca deputat, el cunoștea multe lucruri, eram colegi”


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar ascunde anumite evenimente și fapte ale unor personaje din dosarul „Laundromat”, consideră fostul deputat al Partidului Liberal Reformator, Valeriu Saharneanu, audiat ieri în cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova. Alexandr Stoianoglo era în acea perioadă președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică și nu avea cum să nu cunoască despre acele acțiuni dubioase.

În debutul ședinței, deputata Inga Grigoriu, șefa Comisiei „Laundromat”, a declarat că activitatea Comisiei de anchetă a ajuns la jumătate, fiind acumulat un volum mare de informații. Grigoriu a subliniat că Procuratura Anticorupție refuză să ofere informații, iar acest fapt ar fi cauzat de o serie de discuții purtate de persoane ierarhic superioare din Procuratura Generală.

„Procuratura, în loc să se ocupe de acest dosar, încearcă să spele imaginea unui personaj eliberat de curând, cu care are anumite întrevederi nocturne. În acest dosar, numit generic „Laundromat”, procuratura ascunde anumite evenimente și fapte ale unor personaje”, a declarat Grigoriu.

Întrebat dacă Alexandr Stoianoglo, în calitate de șef al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, cunoștea despre tranzacțiile dubioase, Valeriu Saharneanu a admis că actualul procuror general era la curent cu ce se întâmpla. „Eu cred că domnul Stoianoglo ceva ascunde. Ca deputat, el cunoștea multe lucruri, eram colegi”, a afirmat Saharneanu, fost membru al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde

Acesta a mai adăugat că procuratura face prea puțin ca să elucideze cazul, informează timpul.md.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)

În cadrul audierilor, Valeriu Saharneanu a mai spus că i se pare straniu că dosarul coruperii deputaților cu bani proveniți, potrivit unor informații, din „Laundromat”, arătând că Procuratura este responsabilă de acest fapt. „Mă miră foarte mult că a fost clasat dosarul privind coruperea deputaților și toată degringolada asta cu eliberarea lui Platon. Acestea sunt lucruri care i-au convenit lui Dodon și nu au convenit R. Moldova. El este procuror general, care trebuie să aibă răspundere în fața acestor fapte. O discreditează, deoarece corupția este problema principală a țării. Or, inacțiunea este pasibilă de a fi judecată și condamnată”, a adăugat Saharneanu.

CITIȚI și LAUNDROMAT // Cinci judecători care au SPĂLAT 2,37 de MILIARDE de dolari din Federația Rusă, REPUȘI în funcție de CSM

Anterior, Stoianoglo a declarat că a aflat din presă despre „Laundromatul” rusesc, deși în acea perioadă era președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică și membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate.

Prin sistemul bancar moldovenesc din Rusia au fost spălate peste 22 de miliarde de dolari, iar unul dintre principalii autorii acestei scheme de proporții ar fi fost Veaceslav Platon. Acesta a fost condamnat la închisoare, însă a fost eliberat în vara anului trecut la insistența procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul a declarat că dosarul „Laundromat” ar fi „maculatură”, iar Platon nu ar avea nicio implicare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md