OMS Europa deplânge impactul ”catastrofal” al COVID-19 asupra tratamentului cancerului

by D M
Distribuiti mai departe...

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra tratamentului cancerului este ”catastrofal”, a deplâns joi filiala Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Europa, atrăgând atenţia asupra întreruperilor în funcţionarea serviciilor oncologice într-o treime dintre ţările din zonă, relatează AFP.

”Impactul pandemiei asupra cancerului în regiune nu este nimic mai prejos decât catastrofal”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie.

Dintre cele 53 de state membre OMS din zonă (inclusiv câteva din Asia Centrală), una din trei ţări şi-a întrerupt parţial sau total serviciile oncologice din cauza mobilizării contra pandemiei şi a restricţiilor de călătorie.

”Unele ţări au fost afectate de o penurie de medicamente anticanceroase şi multe au înregistrat o scădere semnificativă a diagnosticelor noi de cancer, chiar şi în ţările cele mai mai bogate”, a menţionat Kluge într-un comunicat, atrăgând atenţia asupra unei agravări a inegalităţilor provocate de criza economică.

În Olanda şi Belgia, în timpul primei perioade de carantină din primăvara anului 2020, numărul cazurilor de cancer diagnosticate a scăzut de la 30 la 40%, iar în Kârgâzstan a scăzut cu 90% în aprilie 2020, a menţionat oficialul ONU.

Potrivit previziunilor OMS, în Marea Britanie, întârzierile în stabilirea diagnosticului şi începerea tratamentului ar conduce la o creştere cu 15% a deceselor cauzate de cancerul colorectal şi cu 9% a deceselor asociate cancerului de sân în următorii cinci ani.

În regiunea Europei, cancerul, diabetul şi bolile respiratorii cronice sunt responsabile anual de peste 80% dintre decese.

OMS intenţionează să mobilizeze din nou autorităţile cu o iniţiativă axată în special pe prevenţie, depistare precoce şi acces universal la diagnostic şi tratament.

AGERPRES


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.