(video) O privire uimitoare asupra viitorului mașinii. S-au împlinit 30 de ani de la premiera lui Mercedes-Benz F 100

Privind în trecut, este uimitor cât de mult “viitor” avea la bord, în 1991, vehiculul de cercetare Mercedes-Benz F 100. Ceea ce părea utopic în urmă cu trei decenii se află în prezent în dotarea multor autoturisme și vehicule comerciale contemporane.

F 100 a fost prezentat publicului în ziua de 12 ianuarie 1991 la North American International Auto Show (NAIAS) din Detroit, SUA, o expoziție specializată care a avut loc încă din 1907. Inginerii și designerii au montat mai multe tehnologii de pionierat decât în ​​orice vehicul de cercetare făcut vreodată. 

În același timp, însă, lista purtătorilor de tehnologie este atât de lungă cât este de impresionantă. Totul a început cu autoturismul brevetat de Carl Benz în 1886, prima mașină din lume și totodată fiind un vehicul experimental. Iar lista este departe de a fi completă cu VISION AVTR arătat în 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=-npf6zbcpKY

Echipamente cu viitor: Vehiculele de cercetare vizionare surprind de regulă publicul cu rezultatele unor cercetări fundamentale aprofundate. Sunt o promisiune pentru viitor. Timpul va spune după dezvăluire dacă aceste promisiuni vor fi sau nu respectate. Totuşi, un număr deosebit de mare de sisteme din Mercedes-Benz F 100 și-au găsit drumul în maşinile produse în serie. Acestea se referă la siguranța pasivă și activă, funcționarea convenabilă și utilizarea spațiului disponibil. 

Exemplele demonstrează cât de strâns concentrați erau cercetătorii de atunci pe aplicațiile practice cu inovațiile lor:

  • Operarea telefonului cu butoane pe volan – implementată în 1998 în clasa S (seria model 220); 
  • Faruri care se bazează pe principiul descărcării gazoase – introduse în 1995 ca faruri xenon în clasa E (seria model 210); 
  • Recunoașterea vocală bazată pe telefon – prezentată în 1996 ca LINGUATRONIC în clasa S (seria de modele 140); 
  • Sistem electronic de monitorizare a presiunii în anvelope – dezvăluit în 1999 în modelul de lux CL Coupe (C 215); 
  • KEYLESS-GO – un card cu cip în loc de cheia tradiţională a fost un supliment opțional pentru Clasa S (seria model 220) în 1999; 
  • Senzor de ploaie – standard în 1996 pe CL Coupe (C 140);
  • Podea de tip sandwich – principiu de design în clasa A (W 168).

Siguranță și confort: F 100 se mândrește cu multe detalii care servesc atât în materie de siguranță, cât și de confort. Cu nivelul de cunoștințe din 1991, inginerii și designerii au arătat previziune în ceea ce privește modul în care viitoarele reglementări legale de siguranță vor afecta tehnologia vehiculelor și designul auto. În timpul dezvoltării modelului F 100, aceștia au luat în considerare nu numai rezultatele cercetării accidentelor, ci și din cercetările sociale. 

Un exemplu este faptul că datele au arătat că un autoturism transportă în medie doar 1,2 până la 1,7 persoane în trafic zilnic. Această cifră nu s-a schimbat semnificativ de-a lungul deceniilor. Potrivit unei notificări a Bundestag-ului german (parlament național) – datată din 2018 – autoturismele de pe drumurile germane transportă în medie 1,46 ocupanți în toate călătoriile efectuate.


Centru de siguranţă: Cercetătorii au tras concluzii clare din toate constatările și considerațiile. Deoarece șoferul este întotdeauna la bord, această persoană se poate baza pe cel mai sigur loc din F 100 și, din acest motiv, este așezat în centrul celulei pentru pasageri. În majoritatea situațiilor de accident posibil, aceasta este poziția în vehicul cu cel mai mic risc pentru sănătate. Părți ale podelei și acoperișului lui F100 se pot deschide, de asemenea, împreună cu noi uși rotative / pivotante. 

În consecință, șoferul poate intra și ieși cu ușurință, după caz, pe partea maşinii care nu se deschide spre carosabil şi traficul de acolo. Iar alţi doi pasageri stau poziţionaţi spre stânga și dreapta în spatele șoferului. 

Distanța până la tabloul de bord crește siguranța de asemenea. Scaunele ocupanților din spate au fost deplasate de la centru și sunt protejate de arcade lejere ale roților din spate. Intrarea și ieșirea din scaunele din spate este, de asemenea, foarte ușoară, deoarece vehiculul nu are montaţi B, iar ușile rotative/glisante care economisesc spațiu au o deschidere destul de largă. 

O altă caracteristică de confort care a fost cu mult înaintea timpului său: pe F100 toate cele patru uși sunt mutate doar spre poziția închisă înainte ca servomotoare să le încuie înainte de pornire.

Vehicul conectat la rețea: Numeroasele inovații ale modelului F 100, care, de asemenea, nu aveau să apară decât câţiva ani mai târziu, au însemnat că vehiculul a fost pionierul celor conectate la reţea. 

De exemplu, un ecran central în spatele volanului oferă informații grupate pe priorități în câmpul vizual al șoferului. Pentru călătoriile de-a lungul drumurilor deschise, aceasta poate fi viteza, dar ar putea fi și avertismente care indică pericole iminente. 

Numeroase componente electronice, cum ar fi controlul distanţei între maşini (lansarea în serie în 1998 pe seria 220 a lui S-Class ca DISTRONIC), Active Blind Spot Assist (2007) și camera video retrovizoare (lansare în 2005 pe S-Class din seria 221), oferă date și imagini pentru o călătorie sigură. Chiar și menținerea automată în banda de rulare era deja posibilă acum trei decenii! 

Alte echipamente au inclus un fax mobil și un PC instalat permanent. Iar panourile solare care acoperă doi metri pătrați din suprafața acoperișului, generează până la 100 W putere pentru sursa de alimentare.


Vizibilitate și lumină: Farurile care se bazează pe principiul descărcării gazoase, instalate pentru prima dată pe un Mercedes-Benz, au condus la o iluminare excelentă a drumului, în ciuda dimensiunilor compacte ale farurilor. Tehnologia a fost introdusă în producția de serie sub formă de faruri xenon. 

De cealaltă parte, stopurile lui F 100 au fost formate din nişte tije prismatice transparente care pot fi acționate de o sursă centrală de lumină. În dependență de funcții acestea se aprind în culoarea corespunzătoare. 

Iar când vizibilitatea este clară, ștergătorul din spate este ascuns în mod vizibil sub spoilerul de acoperiș şi curăță nu numai luneta, ci și stopurile, ori de câte ori este necesar. Ștergătorul de parbriz frontal se deplasează pe toată lățimea parbrizului și îl șterge aproape în întregime. Senzorul din spatele parbrizului activează automat ștergătorul atunci când plouă.


Propulsie şi transmisie: Tracțiunea față al lui F 100 era văzută atunci mai neobișnuită. Prima dată când acest concept a fost implementat într-unul dintre vehiculele de serie ale mărcii a fost în clasa A (W 168) în 1997. Şi o serie de concepte de motor au fost luate în considerare pentru 100, inclusiv un motor cu combustie alimentat cu hidrogen. Acest lucru arată că Mercedes-Benz se orienta deja către mobilitatea cu emisii zero în urmă cu treizeci de ani.

Vehiculul de cercetare avea totuşi sub capotă un benzinar cu injector, cu şase cilindri în linie şi un volum de 2.6 litri (194 CP), cuplat la o cutie de viteze automată în trei rapoarte. Mecanismele de frânare cu disc îi sunt ascunse sub nişte jante cu profil aerodinamic.


Cercetare și tehnologie: Mercedes-Benz F 100 a stabilit tradiția unei serii de vehicule de cercetare ale mărcii, caracterizate prin litera “F” în denumirea lor. Acestea includ F 200 Imagination (1996), F 300 Life Jet (1997), F 400 Carving (2002), F 500 Mind (2003), F 600 HYGENIUS (2005), F 700 (2007), F 800 Style (2010), F 125! (2011) și F 015 Luxury in Motion (2015), Mercedes-Benz ESF 2019, etc.

https://www.youtube.com/watch?v=jKyvnxIJA2k

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/