Semnal de alarmă: Firma lituaniană Pontem, care livrează „optimizat” mâncare pentru copii, se mută de la Strășeni la Chișinău. Ce face primarul Ion Ceban?

Anticoruptie.md
04/02/2021
Fostul premier Pavel Filip vizitează o grădiniță din Strășeni pentru a verifica hrana copiilor și se declara mulțumit. Sursa: Guvern

Chișinăul riscă să se confrunte cu aceleași probleme legate de „optimizarea de la gura copiilor” cu aceeași firmă Pontem, care a participat singură la o licitație pentru asigurarea cu alimente a instituțiilor de învățământ din sectorul Centru al Chișinăului.

Pontem se chinuie de mai mult de un an de zile să intre pe piața din Chișinău, după ce a obținut de la Guvernul Filip proiectul pilot de asigurare cu hrană a tuturor școlilor și grădinițelor din raionul Strășeni în valoare de 9 milioane de euro. CIJM a expus toate problemele legate activitatea firmei, de la mâncare raționalizată pentru copii sub prextete „bio-sănătoase”, până la exploatarea angajaților, lipsa de igienă și neplata pentru spațiile pe care le ocupă în instituțiile de învățământ ale statului.

Mai mult, asupra CIJM s-au făcut presiuni din partea Ambasadei Lituaniei la Chișinău pentru a se retrage materialul de presă. Reprezența diplomatică a făcut acest demers la cererea Pontem. După ce i s-a explicat că nu înțelegem cum o ambasadă europeană poate să facă presiuni similare cu cenzura asupra unei instituții media în numele unui agent comercial privat, diplomații lituanieni au încetat acest abuz.

Despre contractele Pontem  la Strășeni, Anticoruptie.md a scris anul trecut. Pontem a participat singură la o licitație pentru atribuirea unui contract. Angela Munteanu-Pojoga și Zinaida Popa, consiliere municipale PAS, au precizat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că este vorba de compania Pontem, care a apărut pe piața din Republica Moldova în octombrie 2018 și, în primele luni de activitate, a câștigat deja un contract prin care asigură cu alimente 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni.

„De menționat, în Lituania această firmă a fost inclusă într-o listă neagră pentru că a furnizat lapte ce nu corespundea normelor de alimentație”, a precizat Zinaida Popa.

„Circumstanțele intrării pe piața moldovenească a companiei Pontem, dar și neparticiparea altor agenți economici în cadrul licitațiilor organizate de Direcția Educație Centru, sugerează faptul că aceasta companie a fost oarecum sprijinită. Aceste licitații au fost organizate exclusiv pentru ei”, a mai spus Zinaida Popa.

Acestea i-au cerut primarului Ceban o anchetă internă și, în termen de maximum trei săptămâni, să vină cu un raport în ședința CMC pe această temă.

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a scris pe o rețea de socializare că a fost creat un grup de lucru care va monitoriza procesul de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățământ preuniversitar din oraș, în perioada 10 februarie-31 mai.

„Am avut mai multe semnale de la părinți că sunt încălcate drepturile copiilor. Nu dă Doamne să se întâmple așa ceva. Totodată, sunt unii consilieri care nu știu situația în domeniu, dar fac declarații politice”, a mai scris Ion Ceban pe Facebook.

CIJM a făcut public cazul Pontem în aprilie 2020. Am atras încă de atunci atenția asupra obiectivelor Pontem și cum această afacere cu mâncare în școli și grădinițe s-ar putea ridica la circa peste 315 de milioane de euro în toată țara. Și asta numai pentru instituțiile de învățământ.

Anticoruptie.md
04/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii