CSI / Rusia

Protestatarii scandează „RUSIA FĂRĂ PUTIN!” / Proteste masive la Moscova după condamnarea lui Navalnîi.

La Moscova, unde sute de susţinători ai lui s-au adunat să aştepte verdictul în proces, forţele de ordine au fost filmate lovind manifestanţii cu bastoane.
O instanță din Rusia a decis marți condamnarea la închisoare cu executare a opozantului Alexei Navalnîi. Judecătorii s-au reunit pentru a decide dacă acesta va fi încarcerat pentru trei ani și jumătate în speța care a provocat proteste la nivel național și propuneri de noi sancțiuni occidentale contra Moscovei.

Cele 10 luni în care Navalnîi a fost deja arestat la domiciliu, ca parte a primului proces, vor fi luate în considerare pentru acel moment, ceea ce înseamnă că va fi închis încă doi ani și opt luni.

Judecătorul a stabilit că Navalnîi a încălcat termenii controlului judiciar – ce îl obligau să se prezinte, în persoană, în fața unui ofițer de probațiune de două ori pe lună – după ce el a fost externat din spitalul Charite din Berlin, în septembrie anul trecut, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok. Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 2017 a decis că condamnarea lui Navalny din 2014 a fost „arbitrară și nerezonabilă”.

Sentința a fost dată în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”.

În timpul audierii, Navalnîi s-a arătat sfidător în fața procurorilor și judecătorilor ruși și a folosit mai multe apelative la adresa lui Vladimir Putin. „Se poate să îmi explicați cum se presupune că ar fi trebuit să respect condițiile condamnării cu suspendare și să vă notific cu privire la locul unde mă aflu?”, a întrebat Navalnîi în fața instanței.

La un moment dat, un reprezentant al sistemului penitenciar l-a întrebat de ce nu a furnizat documente care să dovedească faptul că a avut motive întemeiate pentru a nu se prezenta la inspecții. „Pentru că eram în comă?”, a răspuns Navalnîi. „Cum puteți să stați aici și să spuneți că nu știți unde am fost? Am fost în comă, am fost transferat la terapie intensivă și apoi a trecut să trec printr-un proces de reabilitare fizică. Avocatul meu v-a înștiințat. Ați avut adresa mea și datele de contact. Ce altceva aș mai fi putut să fac pentru a vă informa”. „Până și președintele țării a spus în direct la televizor că a permis plecarea mea în Germania pentru tratament. Nici asta nu ați știut?”, a continuat opozantul rus.

Alexei Navalnîi l-a calificat apoi pe Vladimir Putin drept „un mic pungaș care se ascunde în buncăr” și a spus că supraviețuirea sa după otrăvirea cu noviciok este „o insultă profundă” pentru Vladimir Putin. „Poate să se prefacă în continuare că este un mare politician, un mare lider global, dar va ajunge în istorie ca Putin otrăvitorul. L-am avut pe Alexandru Eliberatorul (n. red. – Țarul Alexandru al II-lea), pe Yaroslav cel Înțelept și acum îl avem pe Vladimir otrăvitorul de chiloți”, a spus Alexei Navalnîi în fața instanței. „Putin nu se ocupă de geopolitică, ci de conferințe în care dezbate cum să mânjească chiloți cu arme chimice”.

Susținătorii lui Navalnîi anunță proteste

Susținătorii opozantului rus au anunțat că vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva acestei decizii. Ei au încercat să se adune în fața tribunalului, însă poliția era deja prezentă și pregătită să îi oprească. 300 de protestatari au fost deja arestați.

Duminică, protestele începute în toată țara au fost reprimate brutal de autoritățile ruse care au arestat peste 5000 de oameni în toată țara și au acționat cu violență împotriva manifestanților pașnici și a ziariștilor. De asemenea, mai mulți aliați ai lui Navalnîi și membri ai familiei sale au fost arestați sau reținuți la domiciliu în ultimele săptămâni, fapt ce alimentează temerile că urmează un val de represiune politică dură. Soția lui Navalnîi a fost arestată de două ori de la întoarcerea cuplului în țară.

Autoritățile ruse au desfășurat polițiști și trupe speciale în mai multe zone din Moscova

Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), fondat de Navalnîi, a lansat marţi seara un apel la o manifestaţie imediată la Moscova într-un mesaj pe Twitter, potrivit AFP şi Reuters.

În ciuda încercărilor autorităților de a îi opri, rușii ies în stradă în număr mare în Moscova și strigă „Rusia fără Putin!” și „Putin este un hoț!”.

Rusia transmite că solicitările țărilor occidentale pentru eliberarea lui Navalnîi sunt „rupte de realitate”, conform TheMoscow Times, citat de Digi24.ro.

TheMoscow Times scrie că trei stații de metrou din centrul Moscovei au fost închise forțat pentru a opri protestele anunțate în apropiere de Kremlin. Un număr mare de polițiști a fost, de asemenea, desfășurat în mai multe zone ale orașului. Forțele de ordine au arestat deja mai mulți protestatari, iar jurnaliștii care se adunaseră în fața Kremlinului au fost escortați în afara zonei.

Occidentul cere eliberarea imediată a lui Navalnîi

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi. „Reiterez solicitarea Uniunii Europene pentru eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi. Nu putem accepta acest verdict- justiția nu trebuie politizată. Protestatarii au dreptul de a manifesta pașnic și de a își face auzite opțiunile politice”, a scris Michel pe Twitter.

Guvernele occidentale au reacționat la decizia de condamnare a lui Alexei Navalnîi – secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea imediată a opozantului rus: „Statele Unite sunt profund îngrijorate de acțiunile Rusiei în ce îl privește pe Alexei Navalnîi. Reiterăm solicitarea de a îl elibera imediat și necondiționat și pe el dar și pe toți cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile”.

Ministrul de Externe britanic a transmis pe Twitter că „decizia ticăloasă arată că Rusia eșuează în a-și respecta cele mai de bază angajamente ale unui membru responsabil al comunității internaționale”.

Șeful diplomației germane a declarat, de asemenea, că verdictul reprezintă „o lovitură dată libertăților fundamentale și statului de drept” și a cerut din nou ca Navalnîi să fie eliberat imediat.

„Verdictul nu are nicio credibilitate și este împotriva obligațiilor internaționale privind drepturile omului pe care Rusia și le-a asumat”, a transmis Consiliul Europei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *