image
Sursa foto: euronews.com

Bill Gates, avertisment pentru omenire: O nouă pandemie; Trei inovații care ne-ar putea ajuta să o depășim

Deși omenirea nu a scăpat încă de pandemia Covid-19, Bill Gates susține că în orice moment ne-am putea confrunta cu o nouă pandemie, cel puțin la fel de devastatoare, iar din acest motiv trebuie să fim pregătiți. Într-o scrisoare anuală a Fundației Bill și Melinda Gates miliardarul prezintă trei măsuri care ar putea ajuta omenirea să treacă peste o altă posibilă pandemie.

„Pregătirea pentru o pandemie trebuie luată la fel de în serios pe cât luăm amenințarea războiului”, se arată în scrisoarea citată de DC News. Potrivit lui Gates, țările ar trebui să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru prevenirea epidemiilor.

„Cred că aceasta este cea mai bună și mai rentabilă poliță de asigurare pe care lumea o poate cumpăra”, a spus el, prezentând și câteva strategii care ar putea preveni apariția viitoarelor focare.

„Mega-testare” și tratamente mai rapide

„Până la următoarea pandemie, sper că vom avea ceea ce numesc platforme de mega-diagnostic, care ar putea testa până la 20% din populația globală în fiecare săptămână”, a scris Gates, menționând anterior despre necesitatea unor teste mai eficiente, cum ar fi testele rapide la domiciliu.

Gates a menționat și tratamentele terapeutice promițătoare, cum ar fi anticorpii monoclonali, care s-au dovedit a fi eficienți în reducerea riscului de deces și spitalizare în cazurile Covid. Totodată, într-o viitoare pandemie, salvarea ar putea fi și succesul vaccinurilor ARN mesager, care sunt mai versatile și pot fi fabricate mai ușor și mai rapid decât vaccinurile convenționale.

„Prevăd că vaccinurile ARNm vor deveni mai rapide de dezvoltat, mai ușor de scalat și mai stabile de stocat în următorii cinci până la zece ani. Aceasta ar fi o descoperire imensă, atât pentru pandemii viitoare, cât și pentru alte provocări globale ale sănătății.”, a spus Gates în scrisoarea anuală a fundației.

„Pompierii pandemici” care observă focare

La începutul lunii decembrie, Gates a spus că trebuie să existe o echipă formată din 3.000 de experți în boli infecțioase, a căror sarcină să fie identificarea rapidă a unei pandemie atunci când apare.

„Gândiți-vă la acest corp ca la o echipă de foc pandemică”, a scris Gates în scrisoare. „La fel ca pompierii, aceștia sunt profesioniști complet pregătiți, care sunt gata să răspundă la potențiale crize la un moment dat. Atunci când nu răspund în mod activ la un focar, își mențin abilitățile clare lucrând la boli precum malaria și poliomielita”, a mai precizat Gates.

Totodată, Bill Gates susține că ar trebui să existe un „sistem global de alertă” la scară largă, pe care lucrătorii din domeniul sănătății să îl poată utiliza pentru a înregistra datele pacienților, pentru a identifica tendințele și schimbările pandemiei.

„Jocuri germinale” și simulări

Pentru a rămâne pregătiți, Gates a sugerat „jocuri germinale” la nivel mondial, care sunt „simulări organizate și sofisticate ce ar permite experților să practice, să analizeze și să îmbunătățească modul în care răspundem la focarele de boală, la fel cum jocurile de război permit armatei să se pregătească pentru realitate. ”, a spus Gates.

Înainte de pandemie, Statele Unite nu aveau o experiență suficientă în prevenirea focarelor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care răspunsul țării a fost întârziat și fragmentat. Simulările ar putea ajuta la formarea și pregătirea grupurilor de experți în boli infecțioase. În final, Bill Gates a avertizat că schimbările climatice ar putea fi mai devastatoare decât pandemia Covid-19, iar asta ar trebui să ne îngrijoreze.

Noutăţile partenerilor

comentarii: