image
Sursa foto: Jurnal.md

Proiect controversat marca Șor: Derogare de la legea privind combaterea spălării banilor pentru fondurile electorale // DOC

La deschiderea contului bancar cu mențiunea „fond electoral” să nu fie aplicate prevederile legii cu privire la combaterea și prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului. Asta prevede un proiect de lege inițiat de deputații Partidului Șor, dar și Sergiu Sârbu de la „Pentru Moldova”.

Proiectul de lege înregistrat săptămâna trecută a ajuns deja pe agenda de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități.

Deputații își argumentează inițiativa prin faptul că, în cadrul campaniei recente pentru alegerile prezidențiale, băncile au refuzat solicitarea unui concurent electoral privind deschiderea contului bancar cu mențiunea „fond electoral”.

Potrivit proiectului, băncile urmează să fie obligate să deschidă conturi pentru concurenții electorali și este propusă o derogare de la legislația cu privire la spălarea banilor și combaterea finanțării terorismului în acest caz, „întrucât scopul deschiderii contului nu este desfășurarea unor activități „clasice” comerciale de tip client-banci, ci exercitarea dreptului constituțional de a fi ales”.

De cealaltă parte, membrul Comisiei Juridice, deputatul Platformei DA Dinu Plângău, consideră că proiectul de lege este unul toxic, în condițiile în care instituțiile de drept nu vor putea urmări de proveniența banilor din fondurile electorale.

„Pregătesc sesizarea pentru a ne asigura că, chiar dacă Parlamentul votează acest proiect, acesta să nu fie aplicat la alegerile care se apropie. Ideea e simplă, organele de drept să fie în imposibilitate să urmărească proveniența banilor care curg în fondurile electorale, iar concurenții electorali să nu fie obstrucționați de nimeni când folosesc bani, indiferent de unde vin. Dacă tovarășii vor așa de tare să folosească bani murdari în alegeri, pregătesc un proiect de lege care presupune sancțiuni extrem de dure pentru finanțarea ilegală a partidelor, pentru corupția electorală, dar și care să prevadă sancțiuni pentru persoanele care nu pot justifica donațiile făcute către partide”, a declarat Dinu Plângău.

La insistența lui Dinu Plângău, Comisia Juridică a decis amânarea examinării acestui proiect până la obținerea avizelor de la Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale și Procuratura Generală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: