image
Sursa foto: Jurnal.md

Comisarul-șef al IP Cahul și adjunctul său, suspendați din funcție, după reținerea celor 7 angajați ai inspectoratului

Comisarul-șef al Inspectoratul de Poliție Cahul, dar și adjunctul său au fost suspendați din funcție, după reținerea celor șapte angajați ai inspectoratului, care sunt suspectați de corupere pasivă şi abuz în serviciu. Informația a fost confirmată chiar de comisarul șef al IP Cahul, Andrei Sârbu, pe pagina sa de Facebook.

Sârbu a scris pe pagina sa de Facebook că a fost suspendat din funcție fără nicio explicație în acest sens.

„Chiar dacă imediat după ce au avut loc aceste rețineri, personal mi-am luat un concediu pentru perioada anchetei respective, astăzi, am aflat că a fost luată decizia să fiu suspendat din funcție, atât eu cât și adjunctul meu, fără să ni se spună ceva în acest sens.(...) Legea e una pentru toți, și dacă această decizie de suspendare a me va fi una în avantajul efectivului și nu în detrimentul prestației noastre din teritoriu în următoarea perioadă, atunci va fi justificată. În caz contrar nu o înțeleg. Ca și conducător al Inspectoratului port răspundere pentru acțiunile subalternilor mei, și mereu așa a fost. Din fericire și la Cahul, Cantemir și Leova am împărțit mai mult rezultatele frumoase și am fost fruntași la ele, iar aceste cazuri de corupție nu ne fac față și nu ne reprezintă”, se menționează în mesajul lui Andrei Sârbu.

Potrivit acestuia, subalternii săi ar fi luat mită sume de 100 și 200 de lei, fapt care nu a fost precizat de CNA după reținerea celor șapte angajați ai IP Cahul.

„Important sau nu, chiar dacă în comunicatul despre rețineri nimeni nu a spus despre ce sume este vorba, am să vă zic eu: 100, 200 lei și un echipaj care din informațiile oferite de CNA a pretins 1000 de lei. Nu tolerez astfel de ilegalități, dar nici nu am să accept să ne ascundem de realitate, indiferent de cât de dură este ea”, a conchis comisarul.

Amintim că șapte angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul sunt cercetaţi penal de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale sud a CNA şi procurori. Din cei şapte, cinci sunt inspectori ai Serviciului de patrulare şi doi activează în Serviciul supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Inspectoratului de poliţie Cahul. Aceştia sunt bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă, fapte care sunt cercetate în cadrul a şase cauze penale.

„Urmărirea penală a fost începută la sfârşitul lunii octombrie 2020, după ce Direcţia generală teritorială Sud a CNA a fost sesizată de un locuitor al satului Crihana Veche, raionul Cahul. Acesta s-a plâns că a fost stopat pe traseu de un echipaj al IP Cahul şi că i s-ar fi cerut 300 de euro mită pentru a nu fi documentat pentru conducerea unei motociclete în stare de ebrietate şi fără permis de conducere. În temeiul acestui denunţ, a fost iniţiată o urmărire penală, iar pe parcurs au mai fost pornite încă cinci dosare penale pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Deşi atribuţiile poliţiştilor se rezumau la intervenţiile în cazurile de urgenţă, transmise de operatorii 112, aceştia ar fi abuzat de funcţia lor şi, în afara serviciului, folosind maşina Inspectoratului ar fi oprit mai mulţi şoferi de la care ar fi pretins mită. Potrivit materialelor acumulate, s-a stabilit că aceştia stopau automobilele în raza municipiului Cahul şi, invocând diferite pretexte, îi intimidau pe şoferi, somându-i să le dea mită”, informa ieri Centrul Național Anticorupție printr-un comunicat de presă. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: