(video) Specialiști în patrimoniu cultural și activiști civici solicită demisia ministrei Culturii, Lilia Pogolșa: „Afară!”

O acțiune de protest împotriva distrugerii patrimoniului istorico-cultural al capitalei are loc astăzi, 3 februarie, în preajma clădirii Guvernului. Protestatarii au cerut prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, și ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, să anuleze decizia prin care a fost creată noua componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice și readucerea în funcție a componenței vechii comisii împreună cu specialiști din domeniul patrimoniului cultural.

Foto: privesc.eu

(12:38) Protestul s-a încheiat.

(12:35) Cerem anularea a imediată a deciziei din decembrie 2020 pentru formarea unei noi comisii a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Astăzi conducerea a ratat un dialog contructiv, dar vom reveni.

Potestatarii solicită demisia ministrei MECC. Specialiștii în patrimoniu cultural și activiști civici susțin că acesta nu este un protest politic, ci unul civic.

(12:20) Mihail Poleanschi: „Ei nu înțeleg ce-i ăsta oraș. Orașul trebuie să aparțină cetățenilor. Nimeni nu-i ascultă pe oameni care spun că nimeni nu are nevoie de acest complex de la Circ. Chișinăul vechi va fi distrus. Noi suntem împotriva distrugerii orașului vechi. Dacă puterea nu poate îndeplini aceste revendicări, înseamnă că e o putere slabă.”

Protestatarii scandează „Afară!”

(12:10) Ne-am adunat să ne exprimăm indignarea față de ceea ce se întâmplă acum. Solicităm abrogarea deciziei MECC din luna noiembrie 2020 cu privire la patrimoniul istorico-cultural și anularea noii Comisii a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

(12:06) Au fost expulzați toți specialiștii în domeniul cultural. În următoarele luni ne așteaptă o companie întreagă de distrugere a Chișinăului. Cerem prim-ministru interimar, Aureliu Ciocoi, și ministra MECC, Lilia Pogolșa.

1 / Sursa:privesc.eu

La protest va participa și Congresul Civic.

Amintim că edilul capitalei cere demisia consilierului în domeniul arhitecturii și urbanism în Cabinetul primarului general, Iurie Povar, după ce Consiliul Național al Monumentelor Istorice a aprobat construcția unui ansamblu multifuncțional cu parcări subterane lângă Circul din Chișinău.


Pub