Alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei au fost anulate. Care este motivul

Alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei, programate pentru data de 4 aprilie nu vor avea loc. Decizia a fost luată astăzi de actualii parlamentari, ale căror mandate expiră pe 20 aprilie, scrie gagauzinfo.md.

Foto: UNIMEDIA

Motivul amânării alegerilor este componența incompletă a CEC. În cadrul ședinței de astăzi, deputații urmau să aleagă 4 membri CEC: 3 reprezentanți ai Comitetului Executiv și 1 reprezentant al instanțelor.

Deputații, însă, nu au ajuns la o înțelegere, iar prin urmare, CEC nu și-a putut începe activitatea. Campania electorală ar fi trebuit să înceapă astăzi, 3 februarie.

Astfel, deputații au votat amânarea alegerilor. În cadrul următoarei ședințe, aceștia vor decide o nouă dată a scrutinului electoral și pentru aprobarea noii componențe a CEC.

Adunarea Populară a Găgăuziei se compune din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei poate fi ales orice cetățean al Republicii Moldova cu drepturi electorale care a împlinit vârsta de 21 de ani și la momentul efectuării alegerilor locuiește pe teritoriul circumscripției electorale pe care o va reprezenta.

Din cele 35 de circumscripții electorale, 17 sunt din raionul Comrat; 12 în raionul Ceadîr-Lunga și 6 în raionul Vulcănești.


Pub