Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția CSM la sesizarea președintei…

Reacția CSM la sesizarea președintei Curții Constituționale

Sursa foto: ZdG

Responsabilii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au emis miercuri, 3 februarie, o notă informativă prin care au anunțat că au recepționat sesizarea formulată de către președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, în legătură cu solicitare făcută către CSM de a numi un nou judecător la CC.

În context, reprezentantanții CSM susțin că sesizarea depusă de către președinta CC va fi examinată la urmtoarea ședință a Plenului CSM.

La 1 februarie curent, președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a formulat o sesizare către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care a solicitat plenului CSM să numească un nou judecător la CC.

Președinta CC a solicitat numirea unui nou judecător în cadrul Curții, după ce la 27 ianuarie curent judecătorul constituțional Eduard Ababei a decedat.

Potrivit articolului 20 alin. (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională (CC), CSM trebuie să numească un nou judecător în funcție în termen de 15 zile de la data sesizării Preşedintelui Curţii Constituţionale. 

Judecătorul Curții Constituționale, Eduard Ababei a decedat la 27 ianuarie curent.

Ababei a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 302/18 din 30.07.2019.

În conformitate cu art. 136 alin. (1) și (2) din Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994 și art. 6 alin. (1) și (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională nr. 317-XIII din 13 decembrie 1994, Curtea Constituțională se compune din 6 judecători, numiți pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.