Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon susține că PSRM nu…

Dodon susține că PSRM nu trebuie și nu va vota candidatura Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministră: „În luna martie va fi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului”

Ex-președintele R. Moldova Igor Dodon susține că Partidul Socialiștilor nu va acorda vot de încredere candidatei propuse pentru funcția de prim-ministră, Natalia Gavrilița.

În context, liderul socialiștilor a declarat că „nu există nicio șansă” ca deputații socialiști să voteze în plenul Parlamentului un eventual Guvern condus de Natalia Gavrilița. Potrivit lui, în martie, va fi semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Declarațiile au fost făcute de către Igor Dodon miercuri, 3 februarie, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Eu cred că deputații PSRM nu trebuie să voteze candidatul la funcția de prim-ministru. Poziția mea este că nu trebuie votat acest Guvern. Eu voi recomanda colegilor să nu votăm Guverne în această perioada și să mergem consecvent la alegeri parlamentare anticipate.

Fracțiunea PSRM va participa la ședința Parlamentului, va discuta cu candidatul, va vedea programul, membrii Guvernului, vor da întrebări, dar PSRM consider că nu trebuie să voteze acest Guvern și nu vor vota acest Guvern (…) Țara va merge la anticipate”, a declarat liderul PSRM.

Dodon spune că „nu crede” că cineva dintre colegii lui de partid din Parlament nu vor ține cont de părerea lui în legătură cu neacordarea votului pentru candidatul propus pentru funcția de prim-ministru.

„Nu sunt așa șanse. Tind spre zero. Nu sunt astfel de șanse”, a mai declarat Dodon.

Totodată, Dodon a spus că, în opinia lui, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în luna iulie.

„În luna iulie vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. Eu consider că alegeri anticipate vor fi în iulie. De votat un Guvern în aceste condiții este imposibil. (..) Eu cred că în luna martie va fi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului”, a spus Igor Dodon.

La 27 ianuarie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a înaintat candidatura Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministră.

Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Natalia Gavrilița este directoarea generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.