Moldoveancă vaccinată în Dubai cu Sinopharm: „procesul de vaccinare este organizat excelent”

De 9 ani Corina Ciobanu locuiește și muncește în Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU), în domeniul consultanței psihologice. Asemenea majorității rezidenților din EAU, Corina a fost nevoită să-și transfere întreaga activitate în mediul online, după ce EAU au fost afectate de pandemia COVID-19.

Am găsit-o pe Corina pe diasporaconnect.md, platforma unde pot fi găsiți moldovenii din diasporă după diverse criterii de căutare. Citește mai multe despre proiectul Diaspora Connect aici.

De ce ai decis să te vaccinezi?

Deși câteva luni în urmă am avut și eu o dilemă legată de vaccinare, am fost încurajată de faptul că tot mai mulți oameni au optat pentru imunizare. Mai mult ca atât, mai mulți cunoscuți din rândul medicilor au decis să se vaccineze pentru că nu mai vor să riște și cred că și asta m-a determinat.

Cum a fost organizat procesul de vaccinare?

Am fost de-a dreptul impresionată de întreg procesul de vaccinare, care este organizat excelent. Am mers la un centru medical de teren și chiar dacă a trebuit să aștept până mi-a venit rândul, personalul medical a fost foarte binevoitor și amabil. Procedura este în totalitate gratuită. Am avut un mic interviu, o scurtă investigație a stării generale de sănătate, am semnat consimțământul, după care mi-a fost administrat vaccinul. Procesul de vaccinare este organizat foarte eficient, așa încât bunăoară doar la spitalul la care am fost vaccinată eu, sunt imunizați 3000 de oameni în fiecare zi, iar până astăzi (notă: 29 ianuarie 2021) au fost vaccinați deja peste 3 milioane de oameni în toate emiratele.

Vaccinarea se face cu programare prealabilă, însă este posibil și așa-zisul walk-in, adică prezentarea la centrul de vaccinare fără programare. Unele dintre companiile mai mari organizează vaccinarea angajaților. Tot în scopul încurajării vaccinării, cei de la UBER oferă 25% reducere pentru călătoria spre centrele de vaccinare.

Cu ce vaccin ai fost imunizată?

În Dubai vaccinarea are loc în majoritatea cazurilor cu Sinopharm, vaccinul produs în China. Am primit abia prima doză de vaccin, iar următoarea îmi va fi administrată în trei săptămâni.

A durut sau nu?

Nu a durut absolut deloc și nici nu am avut vreo altfel de reacție după vaccinare.

Ce se întâmplă după ce ai fost vaccinat?

Celor vaccinați li se emite un certificat, însă asta nu înseamnă că ei se bucură de facilități în plus. Dimpotrivă, se accentuează că măștile de protecție rămân în continuare obligatorii pentru toți, la fel ca și celelalte măsuri de siguranță.

Ce atitudine față de vaccinare are populația locală?

Ca peste tot, părerile sunt împărțite, însă din ceea ce văd eu, populația de aici are mai degrabă o atitudine pozitivă față de vaccinare.

Autoritățile de aici nu presează pe nimeni să se vaccineze împotriva COVID-19, însă cu siguranță încurajează populația să opteze pentru imunizare. În octombrie, imunizarea a început chiar cu autoritățile și membrii familiilor lor, care prin propriul exemplu au încercat să motiveze populația. Pe de altă parte, cei de aici pur și simplu nu își pot permite să nu ia măsuri urgente, inclusiv vaccinarea masivă a populației, și din rațiuni economice. Ei depind foarte mult de turism și își doresc să restabilească industria turistică cât de curând.

Date privind COVID-19 în EAU (29 ianuarie 2021)

Populația EAU: 9,890,402

Număr total doze vaccin anti-COVID-19 administrate: 3,006,606

Număr total de cazuri: 297,014

Număr total teste: 25,396,508Număr total decese: 826

Număr total însănătoșiri: 269,999

Interviu realizat de Victoria Căpătici

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.