07:54:59 25.04.2024
Stiri

INTERVIU // Victor Sterpu, cel mai bun SPORTIV al anului 2020 în R. Moldova: „Dacă prind o zi bună, pot câștiga orice competiție. Vreau să demonstrez la Tokyo că suntem și noi puternici în judo, că avem luptători talentați”

Actualitate 03.02.2021 13:43 Vizualizări2998 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Victor Sterpu, cel mai bun SPORTIV al anului 2020 în R. Moldova: „Dacă prind o zi bună, pot câștiga orice competiție. Vreau să demonstrez la Tokyo că suntem și noi puternici în judo, că avem luptători talentați”


O nouă stea a răsărit pe firmamentul judo-ului național. Rezultatele arătate de Victor Sterpu vorbesc de la sine. Astfel, la vârsta de 20 de ani el a cucerit, în luna septembrie 2019, titlul de campion european, iar apoi și-a adjudecat medalia de bronz la Mondiale, ambele competiții fiind rezervate juniorilor. Iar în 2020 el este autorul unor realizări inedite. Primo, câștigă încă două titluri continentale supreme: mai întâi domină Europenele de tineret Under-23, iar apoi și cele de seniori, devenind astfel triplu campion continental, la categorii de vârstă diferite. Secundo, este primul reprezentant al R. Moldova care se impune la un Campionat European de judo pentru seniori. Aceste realizări vorbesc despre colosalul potențial al tânărului judoka. Iar cel mai mare vis al său, de a se califica și a evolua cu succes la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ce se vor desfășura în 2021, este pe cale de a se împlini.

Victor, ești autorul unei „triple” de senzație – în doi ani ai câștigat trei titluri europene, ultimul, cel obținut la seniori, fiind și cel mai valoros. Ai „programat” din timp aceste performanțe?

Am visat întotdeauna să iau „aurul” european la seniori, însă, ca să fiu sincer, nu am planificat să obțin o asemenea realizare la vârsta de doar 21 de ani. Într-o mare măsură datorez acest succes antrenorului meu Valeriu Duminică, colegilor cu care mă antrenez zi de zi în sală, precum și susținerii venite din partea Federației de Judo din R. Moldova.Și vreau să mai fac o mărturisire: Nu intenționez să mă opresc aici, ci voi căuta să-mi îmbunătățesc performanțele, voi căuta să escaladez culmile olimpice.

De unde vine dragostea ta pentru judo?

Din copilărie îmi plăcea foarte mult sportul. Cel mai mult însă iubeam fotbalul – voiam să mă dedic acestui joc captivant și nici nu îmi imaginam că o să devin luptător. Ulterior, fiind elev în clasa a V-a a Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din capitală, m-am înscris în secția de judo. Se vede că așa mi-a fost soarta. Vasile Luca, o figură legendară și primul meu antrenor, mi-a zis că am talent și că trebuie să practic această disciplină în continuare. De fapt, el m-a format ca sportiv. M-a motivat, mi-a dat încredere și m-a susținut. Apoi am fost antrenat de Victor Gorobeț, Andrei Luca, Marcel Trudov, Valeriu Duminică, selecționerul naționale de judo – toți specialiști excepționali, de forță.

În septembrie 2019 ai devenit, într-o manieră de-a dreptul spectaculoasă, campion european de tineret la Vantaa (Finlanda). Cum a decurs pentru tine acest turneu?

În primul rând vreau să spun că am fost foarte bine pregătit din punct de vedere psihologic, ceea ce contează enorm pentru mine. Drept consecință, în toate cele cinci meciuri ale mele, în limitele categoriei de greutate de 73 kg, am învins prin ippon. Astfel, i-am surclasat pe Dato Matsoukatov (Cipru), Adam Bydzovsky (Cehia), Joao Fernando (Portugalia), precum și pe reprezentanții Federație Ruse, Mahmadbek Mahmadbekov, de origine tadjică, și David Gamosov, originar din Osetia de Nord. În finală mi-am luat revanșa în fața acestuia din urmă pentru înfrângerea din cadrul Cupei Europei de Tineret desfășurată în anul 2018 la Praga (Cehia).

Doar peste o lună, în octombrie 2019, ai obținut o nouă realizare de zile mari, cucerind medalia de bronz la Mondialele printre tineret, ce au avut loc la Marrakech (Maroc). Cu ce dispoziție ai plecat la aceste competiții?

Aici situația a fost puțin diferită față de cea de la Europene. Înainte de Campionatul Mondial am avut două săptămâni extrem de dificile. La antrenamente nu-mi ieșea nimic. Am început chiar să mă îndoiesc de oportunitatea participării mele la aceste Mondiale. Până la urmă, am hotărât totuși să mă deplasez la Marrakech. La început, totul parcă mergea bine. În primele două confruntări, împotriva grecului Georgios Markarian și italianului Mattia Prosdocimo m-am impus prin ippon. În a treia partidă însă am comis o eroare și am cedat, la puncte, în fața viitorului vicecampion Gheorghi Elbakiev din Federația Rusă, discipol al puternicei școli osetine. Totuși am reușit să mă mobilizez și în recalificări l-am devansat, într-o luptă strânsă, pe reprezentantul Mongoliei, Shinebayar Oyunchimeg. Iar în meciul pentru medalia de bronz l-am învins prin ippon, în prima minută a luptei, pe austriacul Samuel Gassner.

Ai participat la Universiada Mondială de la Napoli 2019, însă cu mai puțin succes, deși acea competiție cred că era mai lejeră decât Europenele și Mondialele. La care dintre aceste întreceri ai avut emoții mai mari?

Nu prea am avut emoții nici la Europene, nici la Mondiale. În ceea ce privește Universiada de la Napoli, într-adevăr puteam face mai multe la acel turneu. Însă acolo eram supraobosit, fapt care mi-a provocat insomnii și probleme de alimentare. Așa că am evoluat slab. În general, sunt conștient de faptul că trebuie să atrag mai mută atenție analizei erorilor comise de mine în cadrul concursurilor.

Ce planuri de viitor ai?

- Planific să particip la turnee internaționale, pentru a-mi ridica ratingul în vederea obținerii unei foi olimpice pentru Tokyo. De mic visam să ajung la Olimpiadă, care uite că este pe cale de a se împlini. Vreau să le demonstrez japonezilor că suntem și noi puternici în judo, că avem luptători talentați, cu caracter și tehnici. Care știu să gândească și acționeze eficient pe tatami. Căci avem aici, acasă, o școală de judo extraordinară, cu specialiști de-a dreptul fenomenali. De am avea și un sprijin financiar pe măsură, cred că rezultatele ar cunoaște și ele un spor considerabil.

Este greu să faci sport de performanță în R. Moldova?

Da, este cam dificil. Condițiile nu sunt dintre cele mai prielnice. Însă în ultimii doi ani situația în domeniul judo-ului național s-a mai ameliorat. Mie, de exemplu, îmi face o plăcere deosebită să merg pe această cale a sportului, să perseverez și să înving. În acest sens sunt ajutat mult de specialiștii noștri minunați. Țin să mulțumesc Federației de Judo din R. Moldova și președintelui acestui for Andrei Golban, vicepreședintelui Muhtar Murtazaliev, precum și tuturor anternorilor mei pentru sprijinul acordat. În ceea ce privește Jocurile Olimpice, am toată încrederea că dacă prind o zi bună, voi putea concura chiar și pentru titlul suprem. Când sunt în apele mele, pot câștiga orice competiție.

Mulțumesc și mult succes, Victor!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md