15:31:50 25.04.2024
Stiri

Autoritățile de la Chișinău planifică să vaccineze circa 78 000 de persoane împotriva COVID-19 în următoarele două luni: Categoriile de persoane incluse prioritar în liste

Actualitate 03.02.2021 15:29 Vizualizări1178 Autor: Ziarul National
Autoritățile de la Chișinău planifică să vaccineze circa 78 000 de persoane împotriva COVID-19 în următoarele două luni: Categoriile de persoane incluse prioritar în liste


R. Moldova va primi primele doze de vaccinuri sigure anti-COVID-19 la mijlocul lunii februarie, iar prima etapă de imunizare va dura până la două luni, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Într-un ghid care conține răspunsuri la mai multe întrebări ce vizează vaccinarea anti-Covid-19, autoritățile din domeniul sănătății subliniază că imunizarea este gratuită și reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă.

Campania națională de vaccinare va avea trei etape, acestea fiind stabilite în baza disponibilității vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova.

Inițial, vor fi vaccinate circa 7 000 persoane care activează în cadrul secțiilor de reanimare și ATI și în cadrul secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19. După aceasta, procesul de vaccinare va fi extins pentru aproximativ 53 000 de persoane care activează în sistemul de sănătate, inclusiv personalul din asistența medicală primară, din asistența medicală urgentă prespitalicească, din cadrul asistenței medicale spitalicești, din serviciile de diagnostic și laborator, din serviciile stomatologice, personalul din farmacii etc.

Ulterior, etapa întâia va cuprinde 1 500 de persoane din personalul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată și 18 450 de beneficiari ai acestora.

În total, autoritățile planifică să vaccineze, în prima etapă, peste 78 000 de persoane.

Etapa a doua de vaccinare va avea o durată de 3-6 luni, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor anti-Covid-19. În această etapă, campania de vaccinare va fi extinsă pentru adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani și comorbidități, adică cei din grupul cu risc sporit, în total aproximativ 550 000 de persoane.

De asemenea, vor fi imunizați angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar (circa 53 000 de persoane), lucrătorii din domeniul educației (108 000 de persoane), personalul din cadrul serviciilor sociale (2 000 de persoane).

Ultima etapă a campaniei de vaccinare va acoperi populația generală, care nu a fost vaccinată în primele două etape de vaccinare.

Vaccinurile care vor ajunge la Chișinău sunt cele aprobate de către autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificate de către OMS, care au trecut toate etapele necesare de testare clinică. În cadrul acestor testări, peste 40 000 de persoane au fost incluse în testările clinice ale fiecărui vaccin și în cadrul testelor clinice nu au fost înregistrate reacții adverse severe.

Vaccinurile produse de către Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care au fost aprobate spre utilizare de urgență au fost administrate de peste 50 de milioane de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe.

Aflați mai multe detalii despre vaccinarea anti-COVID-19 în R. Moldova AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md