Linkuri accesibilitate

România, printre campionii mondiali ai vaccinării. „Mie” când îmi vine rândul?


Campania de vaccinare a început în România în 27 decembrie 2020. (Foto: Prefectura Cluj)
Campania de vaccinare a început în România în 27 decembrie 2020. (Foto: Prefectura Cluj)

Vaccinarea anti-COVID trece de 100 de milioane de doze folosite la nivel global, cu România printre țările în care rata de vaccinare depășește trei doze deja folosite la suta de locuitori.

Potrivit monitorizării ratei de vaccinare la nivel global realizate de Bloomberg, România se afla marți, 2 februarie, pe locul 13 în lume, cu o rată de vaccinare de 3,56 de doze folosite la 100 de persoane.

Cel mai ridicat nivel se înregistra în Israel: 55,6 doze la 100 de persoane. În privința numărului total de doze administrate (691.415), potrivit analizei citate, România ocupa locul 17, imediat după Rusia și înaintea multor state europene, dar după Germania (2.467.918 de doze), Italia (2.018.700 doze) sau Spania (1.609.261 doze).

Cifrele vor începe însă să țină cont tot mai mult de întârzierile de distribuție și chiar dacă se menține un flux de distribuție relativ constant (miercuri vor fi distribuite către centrele regionale din România 26.210 de doze de vaccin de la compania producătoare Moderna), perspectiva ajungerii la imunizarea a 75% din populație rămâne una pe termen mai lung decât și-ar dori autoritățile sau populația din ultima etapă de vaccinare.

Întârzierile de livrări la nivel european au provocat deja tensiuni între Comisia Europeană și furnizori, dar și neliniștea celor care descriu drept gafe sau chiar greșeli luările de poziție ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Iar România beneficiază tocmai de produsele negociate de UE, în termenii negociați de UE.

Până în prezent, Comisia Europeană a autorizat folosirea a trei vaccinuri, cele furnizate de BioNTech/Pfizer (600 de milioane de doze pentru 300 de milioane de vaccinări), Moderna (160 de milioane de doze pentru 80 de milioane de vaccinări) și AstraZeneca, de la care a negociat un total de 400 de milioane de doze.

Ritmul de distribuție a fost însă problematic chiar de la începutul campaniei de vaccinare în Europa, cu BioNTech/Pfizer anunțând imediat primele întârzieri cauzate de condițiile riguroase în care trebuie distribuit vaccinul.

Perspectivele creșterii ritmului de vaccinare

Autorizarea, vineri, a folosirii unui al treilea vaccin în Europa, cel produs de AstraZeneca, a fost urmată de noi tensiuni, în condițiile în care compania a precizat că vor fi întârzieri de livrare. Ulterior, președintele Comisiei Europene anunța, duminică, faptul că AstraZeneca va livra în plus 9 milioane de doze de vaccin în primul trimestru, pentru un total în Europa de 40 de milioane de doze pentru acest interval. Livrările ar urma să fie și mai rapide decât se aștepta, dar anunțul vine după ce comentatorii au remarcat că totalul de 40 de milioane de doze pentru primul trimestru reprezintă doar jumătate din ceea ce aștepta, de fapt, executivul european.

În România, autoritățile au amânat vaccinarea unor categorii incluse în etapa a doua, cum ar fi profesorii. Profesori programați inițial, pentru prima doză, înainte de 8 februarie, au fost reprogramați în 18 februarie. Până în 1 februarie, în cinci săptămâni de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost vaccinate cu ambele doze necesare imunizării, 123.049 de persoane. Acestora li se adaugă 475.086 persoane vaccinate cu o sigură doză.

Continuare vaccinării în același ritm scăzut ar ține numărul vaccinărilor departe de țintele ce pot asigura imunizarea eficientă a populației. Ar urma însă să fie funcționale noi centre de vaccinare, să sosească doze de la toate cele trei firme agreate de Comisia Europeană și să fie autorizați noi furnizori.

Dacă se menține ritmul actual de vaccinare, România ar atinge pragul de 70 la sută din populație vaccinată în octombrie 2022. Estimările Politico.eu indică ca dată posibilă a atingerii acestui obiectiv: august 2021 pentru Marea Britanie, februarie 2027 pentru Croația, mai 2023 pentru Finlanda, Slovenia, Franța și Estonia.

Cu planurile de a atinge imunizarea a peste 70% din populație mult întârziate și în contextul nesiguranței cu privire la cât de mult va dura imunizarea celor care vor avea acces la vaccin în următoarele luni, Comisia Europeană are în vedere trei alți distribuitori ale căror produse au perspective de autorizare pentru folosirea în EU: Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals, CureVac și Sanofi-GSK.

Deocamdată, pentru cei care nu se regăsesc în categoriile speciale incluse în primele etape de vaccinare, imunizarea rămâne o perspectivă mai degrabă neclară.

XS
SM
MD
LG