Vaccinarea anti-COVID-19 în Moldova va fi gratuită, nu și obligatorie. De la câți ani poți administra vaccinul

1

Vaccinarea anti-COVID-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă, anunță Ministerul Sănătății. Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24 570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264 000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca.

MSMPS menționează că la fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva viața, dar și viața altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți. Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate, atât la nivel personal, cât și profesional.

Copiii și adolescenții tot vor fi vaccinați?

Actualmente, sunt acceptați pentru vaccinare doar copii cu vârsta de la 16 ani, în cazul administrării vaccinului Comirnaty (Pfizer) și copiii de la 18 ani, în cazul administrării vaccinului Moderna. Este important ca vaccinurile COVID-19 să fie temeinic testate la copii, deoarece nu putem presupune că vor acționa la fel ca și în cazul adulților. Acest lucru este foarte important, deoarece copiii nu sunt afectați în același mod de infecția cu COVID-19.

Poți să te vaccinezi dacă la moment ești infectat cu COVID-19?

Persoanele, care la moment sunt infectate cu COVID-19, fie urmează tratamentul la domiciliu sau într-o instituție medicală, trebuie să respecte toate măsurile de izolare până la finalizarea tratamentului prescris. După ce persoanele sunt declarate însănătoșite și nu mai trebuie să respecte măsurile de autoizolare, sunt disponibile pentru vaccinare. Excepție sunt persoanele care, în cadrul tratamentului împotriva COVID-19 au urmat terapia cu anticorpi. În acest caz, ele trebuie să aștepte încă trei luni înainte de a fi vaccinate.

Cât de sigure sunt vaccinurile?

Toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificate de către OMS au trecut toate etapele necesare de testare clinică. În cadrul acestor testări peste 40 000 de persoane au fost incluse în testările clinice ale fiecărui vaccin și în cadrul testelor clinice nu au fost înregistrate reacții adverse severe. Vaccinurile produse de către Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care au fost aprobate spre utilizare de urgență au fost administrate de peste 50 de milioane de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe

La moment, Republica Moldova va beneficia de o donație de circa 200 000 de doze de vaccin din partea României. Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24 570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264 000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. MSMPS a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX, la data de 30 ianuarie. Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20 % din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre vaccinarea anti-COVID-19 le puteți găsi AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente