Ce spune Ministerul Educației despre reducerea bugetului de la AMTAP: „Alocațiile bugetare sunt corect calculate”

amtap

Ieri, 2 februarie, Senatul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău a anunțat că va protesta public, deoarece bugetul instituției pentru anul 2021 a fost diminuat cu 22,5 %. Senatul a menționat că fie s-a produs o eroare, fie prin această decizie are intenția de a distruge instituția de învățământ. De cealaltă parte, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova ne asigură că erori nu s-au produs și că toate calculele au fost efectuate corect.

„Alocațiile bugetare prevăzute pentru anul financiar 2021 sunt corect calculate atât pentru finanțarea standard, cât și pentru finanțarea compensatorie determinată în baza unor indicatori clari de performanță și vor putea asigura realizarea unor studii calitative în prezența unui management strategic consolidat pe canalizarea resurselor financiare per problemă, exercițiul de evaluare al acestuia servind capacitatea de reconceptualizare a structurilor interne și a grupelor academice pentru noul an de studii 2021/2022”, se arată într-un răspuns pe care l-a primit #diez de la Ministerul Educației.

E de menționat că diferența dintre bugetele obținute în anii precedenți și bugetul din acest an se datorează noii metodologii de finanțare a instituțiilor (pe care o puteți găsi aici).

„Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în decursul ultimilor doi ani, a elaborat și a aprobat noile mecanisme de finanţare a învăţământului superior. Noua Metodologie de finanţare a învăţământului superior stabilește modul de alocare pentru instituțiile publice de învățământ superior a finanțării standard în bază de cost standard per student și coeficienți de ajustare, asociată gradului de complexitate a programelor de studii de la ciclurile de studii superioare de licență și masterat, a finanțării compensatorii pentru susținerea performanței și a finanțării complementare pentru modernizarea bazei materiale și didactice a instituției”, se mai arată în răspunsul trimis de Ministerul Educației.

După care criterii a fost elaborat bugetul AMTAP în acest an

Conform ministerului criteriile de distribuție a bugetului pentru AMTAP au fost următorii:
#1. comanda de stat pentru anul 2021;
#2. realizarea indicatorilor de performanță.

„Diminuarea resurselor financiare pentru comanda de stat pentru anul 2021 poate fi explicată inclusiv prin diminuarea numărului de studenți bugetari, or, acesta la AMTAP a scăzut în patru ani cu 24,8 %”, explică ministerul.

În adresarea publică făcută de senatul AMTAP, se menționează că procesul de distribuire a alocațiilor bugetare între universități a fost lipsit de transparență: „Deși noua metodologie de finanțare a fost aprobată în iunie 2020, cu regret nici astăzi nu am fost informați despre cifra de referință de finanțare pentru un student echivalent, iar această opacitate informațională a condiționat suspansul în care ne-am aflat până în data de 28 ianuarie 2021, când a fost comunicat bugetul de finanțare pentru 2021. În absența unui proiect de buget pentru anul 2021, AMTAP a fost luată prin surprindere de diminuarea drastică a bugetului”.

Conform răspunsului pe care l-am primit de la Ministerul Educației, rectora AMTAP, Victoria Melnic, a înregistrat la minister o solicitare pe 1 februarie 2021, iar astăzi, 2 februarie, a fost informată despre calcularea bugetului instituţiei conform noii formule de finanțare.

Totodată, ministerul susține că procesul de calculare a fost unul transparent: „Menționăm faptul că efectuarea calculelor aferente stabilirii sumelor respective au fost realizate cu stricta respectare a cadrului normativ, cu asigurarea transparenței vizavi de fiecare instituție care se află la autogestiune financiară”.

Am solicitat de la Ministerul Educației să ne prezinte bugetele alocate pentru toate instituțiile universitare în acest an, însă din păcate nu am primit deocamdată răspuns la această solicitare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente