65.000 de lei, de la sine putere. Premiile bănești ale directorului Spitalului Clinic Municipal Bălți

Ilie Gulca
03/02/2021
Directorul Spitalului Clinic Municipal Bălți, Serghei Rotari. Foto: sanatate.info

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că directorul Spitalului Clinic Municipal din Bălți, Serghei Rotari, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. El și-a acordat periodic, în perioada 2018–2019, premii bănești, între 6.000 și 12.400 de lei în urma a șapte ordine de plată

În urma unui control, inspectorul de integritate a depistat că directorul spitalului a emis și semnat șapte acte administrative prin care a obținut beneficii materiale în valoare de 65.400 de lei: 19.06.2019 – 10.000 de lei; 24.09.2018 – 10.000; 19.12.2018 – 6.000; 25.06.2019 – 9.000; 26.09.2019 – 10.000; 23.12.2019 – 8.000; 30.06.2020 – 12.400 de lei.

De partea cealaltă, directorul a invocat că plățile au fost efectuate cu acordul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale pentru 2018–2020. „Premiile au fost achitate din contul economiilor formate și acumulărilor încasate peste plan de către secția control medical. Cuantumul premiilor nu a depășit salariul mediu lunar al directorului și, de asemenea, colectivul subdiviziunii a beneficiat de premii bănești”, a spus directorul.  

Cu toate acestea, inspectorul de integritate a respins aceste argumente, deoarece probatoriul acumulat demonstrează existența unui conflict de interese.

„Odată ce acțiunile întreprinse de dl Serghei Rotari întrunesc condițiile existenței unui conflict de interese, argumentele acestuia urmează să fie respinse deoarece contravin prevederilor legale la care se face referire în prezenta speță.

Dacă actul va rămâne definitiv în instanța de judecată, ANI va sesiza Ministerul Sănătăți Muncii și Protecției Sociale pentru demiterea acestuia din funcție, cu aplicarea interdicției de a mai ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția altor funcții electorale, pe o perioadă de trei ani.

Cazul respectiv a fost sesizat la ANI de organizația Lex XXI din Bălți, care a monitorizat cheltuielile publice la Spitalul Clinic Municipal. Organizația a semnalat de mai multe ori abuzuri la comisia de administrația spitalului în procesul de achizții publice și gestionarea finanțelor publice.

Spitalul Clinic municipal din Bălți a fost vizat într-o investigație și un documentar video realizate recent de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, legat de încălcarea drepturilor angajaților.

Medicii de la Bălți se plâng că nu li se plătește pentru lucrul lor cu pacienți de Covid-19 și că li s-a mărit sarcina de muncă, dar salariul a rămas același. Medicii menționau că nu au acces la documentele financiare ale adminitrației spitalului, pentru a verifica mai multe supoziții legate de gestionarea incorectă sau fraudarea resurselor financiare.

Cea mai recentă investigație jurnalistică realizată de Lex XXI din Bălți arată cum deșeurile menajere de pe urma tratamentului de Covid-19 au devenit focare de transmitere a infecției din cauza gestionării proaste de către administrația Spitalul Clinic din Bălți.   

Ilie Gulca
03/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii